4 ključni pripomočki za ustno zdravje nosečniceČe je nosečnica za zdravje svojih zob in dlesni učinkovito skrbela že pred nosečnostjo in pri tem uporabljala varne in učinkovite pripomočke, naj tako nadaljuje tudi v nosečnosti, vendar naj bo pozorna na znake, ki lahko nakazujejo na morebitne težave; do sprememb v ustni votlini lahko namreč pride zaradi hormonskih sprememb. Prav zato je tako pomembno, da bodoče mamice svoji ustni higieni posvetijo večjo skrb. Pozornost naj usmerijo predvsem na morebitno vnetje dlesni, ki se kaže kot krvavitev iz dlesni in lahko nakazuje na nosečniško parodontalno obolenje.

Če je bilo vnetje prisotno že pred nosečnostjo in ostane nezdravljeno, lahko pod vplivom hormonskih nihanj napreduje v globlja obzobna tkiva.

Vnetje obzobnih tkiv povzročajo bakterije v zobnih oblogah in ob hitrem ukrepanju je rešitev za krvaveče dlesni enostavna. Lotiti se je potrebno rednega in temeljitega čiščenja zob ter medzobnih prostorov. Če je vnetje omejeno samo na dlesen, si s pravilno nego obzobna tkiva opomorejo in se popolnoma pozdravijo.


Kakšni pripomočki bodo učinkovito in kakovostno očistili vse površine zob in dlesni

• Zobna ščetka z več tisoč mehkimi in finimi ščetinami, ki neboleče sežejo tudi v žleb/sulkus med zobom in dlesnijo, zato lahko z majhnimi krožnimi gibi temeljito očistimo rob dlesni. Včasih je zaradi refleksa bruhanja boljša zobna ščetka z manjšo glavo od običajne, ki pa ima kljub temu tisoče mehkih in tankih ščetin.

• Medzobna ščetka s svojo obliko seže do skritih medzobnih prostorov in tako očisti tudi tiste ploskve, ki so očem nevidne. Priporočljivo je, da ima izjemno mehke in dolge ščetine ter tanko, gibljivo in vzdržljivo žično jedro.

Čopasta ščetka ali ščetka z enim snopom ščetin je oblikovana za temeljito čiščenje vsakega zoba in sulkusa posebej. Mehke in zaobljene ščetine se prilagodijo anatomiji roba dlesni, zato je čiščenje nežno in učinkovito. Dobrodošla bo vsem, ki se spopadajo z močnim refleksom bruhanja. Ta je med nosečnostjo lahko še posebej izražen.

• Zobna pasta naj ne vsebuje škodljivih sestavin, kot je natrijev lavrilsulfat (SLS), ki je dodan kot penilo, najdemo ga tudi v šamponih za lase in detergentih za pomivanje. Priporočljivo je, da nosečnica izbere takšno, ki bo imela v svoji sestavi tudi slini podobne encime za naravno zaščito pred kariesom, kar je označeno na embalaži.