Danes so na tržišču poleg ročnih zobnih ščetk na voljo tudi električne, sonične in ultrazvočne zobne ščetke. Te so boljša izbira predvsem za tiste, ki so za ustno higieno manj motivirani, je zanje ščetkanje z navadno ščetko iz različnih razlogov oteženo ali pa le želijo izkoristiti prednosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

Redno čiščenje zob in ustne votline bi morala biti preventivna prioriteta vsakega posameznika. Cilj je seveda ohraniti zdrave zobe in dlesni vse življenje, če pa to ni več mogoče, pa vsaj kakovostno skrbeti za morebitne protetične nadomestke, kot so zobni vsadki (implantati), mostički ter delne ali polne zobne proteze. Včasih ljudje zaradi bolezni ali starosti niso več sposobni pravilnih in učinkovitih gibov z ročno ščetko. Takrat je priporočljivo poseči po električni, sonični ali ultrazvočni zobni ščetki, ki namesto vas opravi večino dela, saj jo le vodite po površini zob oziroma ustni votlini.

Tovrstne ščetke so vse bolj priljubljene tudi pri ljudeh s hitrim tempom življenja, ljubiteljih naprednih tehnologij, tistih, ki jim je všeč, da o ščetkanju ne rabijo razmišljati, saj je čas ščetkanja zmeraj odmerjen, prilagoditi pa je možno tudi programe ščetkanja.

Kakšne vrste električnih zobnih ščetk poznamo

Na tržišču obstaja veliko različnih električnih zobnih ščetk in ni vseeno, kakšno izberete. Razlikujejo se namreč po velikosti glave, številu in lastnostih ščetin, principu delovanja, hitrosti gibov in zmogljivosti.

V osnovi se delijo na navadne električne, sonične in ultrazvočne ščetke. Ključni faktor razlikovanja je hitrost gibov na minuto ter razmerje med amplitudo in frekvenco gibanja ščetin.


Navadne električne zobne ščetke

Večina navadnih električnih ščetk deluje s hitrostjo med 2.000 in 10.000 premiki na minuto. Glava ščetke se giba bodisi gor in dol, levo in desno ali krožno. Za učinkovito čiščenje zahtevajo neposreden pritisk površine ščetin ob površino zob, zaradi česar obstaja večje tveganje poškodb na sklenini oz. obzobnih tkivih - na primer odmik dlesni.Sonične zobne ščetke

Sonične ščetke za premikanje glave namesto električnega motorja uporabljajo elektro magnete in svojo čistilno moč ustvarijo s kombinacijo velikoamplitudnega in visokofrekvenčnega gibanja ščetin. Običajno so sposobne narediti med 15.000 in 40.000 premiki na minuto. Z ustreznim razmerjem med amplitudo in frekvenco gibanja ščetin sprožajo pretok tekoče mešanice sline, vode in zobne paste v ustih in z gibanjem razbijajo strukturo biofilma. Vrtinčenje tekoče mešanice reorganizira bakterije v zobnih oblogah tudi na težje dostopnih mestih, na primer pri modrostnih zobeh, med zobmi in dlesnijo, delno tudi v medzobnem prostoru. Zaradi tega se ščetine ne rabijo dotikati zob, da bi na vseh mestih učinkovito opravile svoje delo.

Ultrazvočne zobne ščetke

Če so premiki na minuto izraženi v milijonih, gre za ultrazvočno zobno ščetko. Ta zaradi vgrajenega ultrazvočnega elementa, ki ustvarja tako visoko frekvenco gibov, da je človeško uho ne sliši, razbija bakterijske strukture, brez da bi se ščetine fizično dotaknile površine zob.