Bolezni dlesni

Znakov, ki jih kažejo vnete dlesni, ne smemo prezreti ali zanemariti, saj vnetje lahko napreduje v globlja obzobna tkiva, kar lahko sproži hude zdravstvene zaplete. Ključni so popolna ustna higiena in redni preventivni obiski zobozdravnika. Zakaj dlesni krvavijo? Kako očistiti zobe, ko je ščetkanje oteženo? Kako na zdravje ustne votline vplivajo različne bolezni in obratno? Preverite zbrane nasvete za boljše vzdrževanje dobrega ustnega zdravja.

Otroški zobje

Otroške zobe je treba še posebno skrbno negovati, saj so zaradi tanjše sklenine dovzetnejši za napad kariesa. Ko se pojavi prvi zobek je čas za prvo zobno ščetko, zato preverite, kako se lotiti ščetkanja, kdaj obiskati zobozdravnika in kako se pripraviti na prvi pregled ter pomen podpiranja otrokovega naravnega razvoja ust in čeljusti.

Karies

Zobna gniloba ali karies je najpogostejša bolezen ustne votline, ki pa jo lahko enostavno preprečimo z redno in popolno ustno higieno z ustreznimi pripomočki. Preberite, kako nastane karies in kako ravnati, da se mu izognete.

Implantati, mostički, prevleke

Negovanje protetičnih nadomestkov je pomembno za njihovo uporabno dobo in zdravje vseh tkiv, ki jih nadomestki obdajajo. Tkiva ob implantatu, dlesen in zlasti kost, v katero je vraščen zobni vsadek, so na škodljive učinke bakterijskih zobnih oblog bistveno manj odporna kot tkiva ob lastnih zobeh, zato je kakovostna ustna higiena še bolj pomembna. Preberite, kako lahko vzdržujete dobro ustno zdravje tudi ko nimate več (vseh) svojih zob.

Ortodontski aparat

Številne posebnosti v ustni votlini zahtevajo temeljitejšo nego zob in dlesni. Med takšne primere zagotovo sodi tudi nošenje fiksnega ortodontskega aparata. Preverite, s katerimi pripomočki boste kos težje dosegljivim predelom in kako skrbeti za ustno higieno, da zobje po koncu ortodontske obravnave ne bodo samo poravnani, ampak tudi zdravi.

Preventiva

Vsi vemo, da rek »Preventiva je boljša kot kurativa« še kako drži. Na enem mestu smo zbrali številne nasvete, ki vam bodo pomagali dvigniti skrb za ustno zdravje na novo raven. Obdržati svoje zobe vse življenje ni utopija. Z namigi, ki smo jih pripravili bo to sila enostavno.

Estetika

Če z določenim delom svojega telesa nismo zadovoljni, nam napredek v medicini danes omogoča marsikateri popravek. Tudi pri zobeh je tako. Do bolj belega nasmeha nas lahko pripeljejo različne poti, mi pa ubiramo samo tiste, ki bodo učinkovite in varne za zobe in dlesni. Zveni zanimivo? Kliknite za zbrane nasvete.

Hrana in zobje

Kar pojemo in popijemo pomembno vpliva na naše ustno in splošno zdravje. Za zdrav nasmeh pa ni pomembno le, da skrbimo za uravnoteženo prehrano, ampak se moramo posvetiti tudi čiščenju zob. Preverite, kako nanje vpliva določena hrana in kako pravilno vzdrževati kakovostno ustno higieno.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti