Implantati, mostički, prevlekeZobne obloge ne prizanašajo nikomur. Ogroženi so tako tisti, ki se smejijo s svojimi zobmi, kot tudi posamezniki s protetičnimi nadomestki. Pravzaprav so dlesni pri slednjih še bolj občutljive. Kako torej skrbeti za protetične nadomestke, če izgubljene zobe nadomešča katera od pogostih protetičnih rešitev, kot so mostički ali zobni vsadki?

Izguba čeljustne kosti

Vnetje obzobnih tkiv ali parodontoza, kot so včasih imenovali to bolezen, velja za najbolj razširjeno kronično bolezen. Kljub temu, da se začne z na videz nedolžnim vnetjem dlesni, se lahko konča z izpadom enega ali več zob. Ni pa edini vzrok izgube zoba. Ti namreč lahko izpadejo tudi zaradi drugih vzrokov – obolelega zoba, ki ga ni več moč popraviti in ga je treba izruti, ali katerih drugih bolj ali manj nesrečnih situacij v življenju. Ne glede na razlog, zaradi katerega je izpadel zob, pa je manjkajočega priporočljivo nadomestiti z zobnim mostom ali zobnim vsadkom.

Danes je na voljo več protetičnih rešitev, s katerimi lahko nadomestimo enega ali več izgubljenih zob. Izbira je odvisna od nekaj dejavnikov, med njimi je eden pomembnejših število izgubljenih zob. Rešitve za delno brezzobost so mostički, zobni vsadki ali delne zobne proteze, ob popolni brezzobosti pa je na voljo totalna oziroma polna zobna proteza. Ne glede na izbiro načina nadomestitve manjkajočega zoba ali več njih pa velja, da morata biti nega in higiena protetičnih nadomestkov prioriteti.