Tudi protetične nadomestke je treba negovatiDanes je na voljo več protetičnih rešitev, s katerimi lahko nadomestimo enega ali več izgubljenih zob. Izbira je odvisna od nekaj dejavnikov, med njimi je eden pomembnejših število izgubljenih zob. Rešitve za delno brezzobost so mostički, zobni vsadki ali delne zobne proteze, ob popolni brezzobosti pa je na voljo totalna oziroma polna zobna proteza. Ne glede na izbiro načina nadomestitve manjkajočega zoba ali več njih pa velja, da morata biti nega in higiena protetičnih nadomestkov prioriteti.

Kako pravilno skrbeti za nadomestke?

Negovanje protetičnih nadomestkov ni pomembno le za njihovo uporabno dobo, temveč tudi za zdravje vseh tkiv, ki jih protetični nadomestki obdajajo. Zato je zelo pomembno, da vas terapevt, ki vam je izdelal protetični nadomestek ali njegov asistent/ustni higienik po končanem protetičnem zdravljenju nauči pravilno vzdrževati oziroma čistiti nove zobe, še posebej predele z zobnimi vsadki. Načeloma velja, da po osnovnem čiščenju zob in medzobnih prostorov nekaj časa namenimo še čiščenju mest pod mostički in okrog zobnega vsadka (implantata). Za učinkovito nego ustne votline, v kateri se nahajajo eni ali drugi protetični nadomestki in zagotavljanje visokega nivoja ustne higiene, je izjemno priporočljiva uporaba ščetke Sonicare, ki s svojim dinamičnim fluidnim delovanjem doseže tudi mesta, ki se nahajajo 1-2 mm od ščetin, torej tudi nekoliko v prostor pod mostiček in okrog implantata. Dodatni pripomočki so še supernitke Thornton in ščetke za čiščenje implantatov.

Kaj pa nega proteze?

Če imamo polno zobno protezo, še ne pomeni, da nam ni več treba skrbeti za ustno votlino ali protezo. Tudi pri tretjih zobeh je namreč zelo pomembna ustrezna, temeljita in redna higiena. Da se izognemo različnim neprijetnostim, ki sledijo nezadostni higieni zobne proteze in ustne sluznice, kot so namnožene glivice in vnetje ustne sluznice, moramo bakterijske obloge in ostanke hrane vsak dan čistiti z vseh ploskev zobne proteze.

Nekateri pripomočki, ki nam lahko pomagajo pri negi oziroma čiščenju proteze:

- posebna zobna ščetka,

- posebna zobna pasta ali navadna milnica,

- tablete za čiščenje protez, ki se raztopijo v vodi.

Ob skrbi za protezo pa ne smemo pozabiti tudi na to, da je vsak dan treba očistiti tudi ustno sluznico, še posebej pomembna je higiena stikov proteze z dlesnijo in nebom. Pri tem nam lahko pomaga mehka ščetka, s katero oščetkamo dlesni oziroma vse površine, ki jih proteza pokriva. Tako dlesni in sluznico tudi masiramo in prispevamo k boljši prekrvljenosti. Če ostankov hrane in glivic ne odstranimo dovolj, tvegamo razvoj vnetja ustne sluznice, na kar lahko nakazuje pekoč občutek v ustih. Najbolje pa je, da v tem primeru obiščemo zobozdravnika, ki bo ustrezno svetoval in pomagal odpraviti težavo.