Zobne obloge se nabirajo tudi na protetičnih nadomestkihZobne obloge ne prizanašajo nikomur. Ogroženi so tako tisti, ki se smejijo s svojimi zobmi, kot tudi posamezniki s protetičnimi nadomestki. Pravzaprav so dlesni pri slednjih še bolj občutljive. Kako torej skrbeti za protetične nadomestke, če izgubljene zobe nadomešča katera od pogostih protetičnih rešitev, kot so mostički ali zobni vsadki?

Negovanje protetičnih nadomestkov ni pomembno le za njihovo uporabno dobo, temveč tudi za zdravje vseh tkiv, ki jih protetični nadomestki obdajajo. Zato se je zelo pomembno naučiti pravilno vzdrževati oziroma čistiti nove zobe, še posebej predele z zobnimi vsadki. Načeloma velja, da po osnovnem čiščenju zob in medzobnih prostorov nekaj časa namenimo še čiščenju mest pod mostički in okrog zobnega vsadka (implantata).

Tkiva ob implantatu, dlesen in zlasti kost, v katero je vraščen zobni vsadek, so na škodljive učinke bakterijskih zobnih oblog bistveno manj odporna kot tkiva ob lastnih zobeh, zato je kakovostna skrb za ustno zdravje še bolj pomembna. Neustrezna higiena namreč lahko vodi v razvoj periimplantitisa (vnetja ob implantatu, ki zajame dlesen in kost), ki napreduje še hitreje kot parodontitis, ker ni več pritrdilnih vlaken med kostjo in implantatom.
Ali veste, da popolna ustna higiena podaljša obstojnost implantata?!

Raziskave kažejo, da je ob ustrezni negi odstotek preživetja implantata 10 let po vstavitvi okoli 90 %, 15 do 20 let po vstavitvi pa okoli 80 %. (vir: Zobozdravstveni center Babit)
Da bo življenjska doba protetičnih nadomestkov čim daljša, bo ob mehki in gosti zobni ščetki potrebno uporabiti še kakšen pripomoček. Po rednem čiščenju medzobnih prostorov med zdravimi zobmi, kjer običajno posežemo po manjših medzobnih ščetkah, je posebno pozornost treba posvetiti še čiščenju mest pod mostički ali okrog zobnih vsadkov. Ti prostori so običajno večji, zato je potrebno poseči po večjih medzobnih ščetkah, ki bodo nežne do dlesni, hkrati pa bodo učinkovito odstranile plak. Dodatno si lahko pomagamo še s posebno nitko za čiščenje pod protetičnimi nadomestki. Takšna nitka ima vgrajen zelo čvrst vdevalnik in izredno odebeljeno filamentno čistilno gobico za čiščenje velikih medzobnih prostorov.

Zanimivost

Zobni implantat ali zobni vsadek je nadomestek korenine manjkajočega zoba. Zmotno je prepričanje, da je implantat celoten zob; je le del, ki se nahaja v kosti. Na implantat je možno namestiti različne protetične nadomestke.
Z ustrezno ustno higieno lahko poskrbimo, da protetičnih nadomestkov sploh ne bomo potrebovali. Če smo ta vlak že zamudili, lahko z ustrezno ustno higieno vsaj podaljšamo življenjsko dobo protetičnih nadomestkov.


S čim skrbeti za ustno higieno protetičnih nadomestkov?


CURAPROX CS 5460 ultra soft (WHITE)


CURAPROX CPS perio


CURAPROX CPS soft implant


CURAPROX DF 845 implant & braces


ProxySoft Bridge and Implant


ProxySoft 3v1