Uporabite kodo BLUEM20 za 20 % popust na vse izdelke Bluem, do 31. 7. 2024.

Znakov, ki jih kažejo vnete dlesni, ne smemo prezreti ali zanemariti, saj vnetje lahko napreduje v globlja obzobna tkiva, kar lahko sproži hude zdravstvene zaplete. Ključni so popolna ustna higiena in redni preventivni obiski zobozdravnika. Zakaj dlesni krvavijo? Kako očistiti zobe, ko je ščetkanje oteženo? Kako na zdravje ustne votline vplivajo različne bolezni in obratno? Preverite zbrane nasvete za boljše vzdrževanje dobrega ustnega zdravja.

Občutljivi zobje

Kaj je občutljivost zob?


Približno 40 % svetovnega prebivalstva se spopada z eno izmed najpogostejših težav z zobmi – občutljivostjo zob ali tako imenovano dentinsko preobčutljivostjo.

Kako očistiti zobe, ko je ščetkanje oteženo?

Pri skrbi za zdravje zob in obzobnih tkiv je najpomembnejše učinkovito mehansko obvladovanje zobnih oblog. Zadostuje že ustrezna uporaba zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov – medzobnih ščetk in zobne nitke. Včasih pa zaradi operativnih posegov, puljenja zob, kroničnih bolezni, hormonskih sprememb in oslabljenega imunskega sistema ne moremo dovolj dobro poskrbeti za celostno ustno nego.

Zakaj dlesni krvavijo

Veliko ljudi ob ščetkanju zob opazi kri. Ker se to dogaja vsak dan, mislijo, da gre za običajen pojav in ga pripišejo občutljivim dlesnim. V resnici lahko krvaveče dlesni pomenijo začetek veliko hujših težav, na primer težje oblike parodontalne bolezni. Dobra novica je, da se ob prvih znakih krvavečih dlesni s hitrim ukrepanjem, poglobljeno ustno higieno in uporabo pravih pripomočkov stanje lahko popravi.

Adijo bakterije, pozdravljeni zdravi zobje

Pot do zdravih zob in dlesni je pravilna nega zob, ki se prične s kakovostno odstranitvijo mehkih zobnih oblog oziroma bakterij v njih. Te so ključne povzročiteljice nevšečnosti, kot so bolezni dlesni – predvsem v žlebu med dlesnijo in zobom. Če želimo temeljito in hkrati nežno odstraniti zobne obloge in preprečiti bolezni dlesni, je za čiščenje priporočljivo uporabiti mehko zobno ščetko z več tisoč tankimi ščetinami. Uporaba srednje trdih in trdih ščetk se odsvetuje, saj roba dlesni ne bomo mogli očistiti dovolj dobro, obenem pa tvegamo njihovo poškodbo.

Zdrav nasmeh = zdravi zobje + zdrave dlesni

Na kaj najprej pomislite ob besedni zvezi zdrav nasmeh? Na lepe sijoče zobe? Na bele zobe? Na poravnane zobe? Enačba je precej enostavna; nasmeh je zdrav, ko so zdravi zobje in dlesen. Zapišemo lahko tudi drugače: zdrav nasmeh = zobna ščetka + medzobne ščetke. ;)

IAP sonda – pomoč pri izbiri ustrezne medzobne ščetke

Ste se kdaj vprašali, kako strokovnjak za ustno zdravje ve, katera medzobna ščetka CURAPROX je za vas najprimernejša? Ni skrivnost, da si zobozdravniki in ustni higieniki povečini pomagajo s patentirano sondo IAP (angl. Interdental Access Probing), s katero enostavno in natančno določijo velikost medzobne ščetke.

Naj vam okrepljena ustna higiena pomaga nadzorovati sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen. Osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje omogoča inzulin. Če ga je v krvi premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se koncentracija krvnega sladkorja poveča. Pojavnost sladkorne bolezni v svetu zadnja leta strmo narašča, z njo se spoprijema približno šest odstotkov prebivalstva, v Sloveniji pa približno osem odstotkov populacije. Glavna posledica sladkorne bolezni je stalno povišana raven glukoze v krvi (hiperglikemija), kar negativno vpliva na zdravje celotnega telesa, s tem pa tudi na ustno zdravje.

Parodontalna bolezen in srčno-žilne bolezni

V članku Zdrave dlesni – temelj splošnega zdravja smo pojasnili, kakšne posledice ima lahko nezdravljeno vnetje dlesni. Navedli smo tudi številne bolezni, povezane z vnetjem v ustih, ki je del poteka parodontalne bolezni. Tokrat se nekoliko podrobneje posvetimo povezavi med parodontalno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi.

Zdrave dlesni – temelj splošnega zdravja

Povezava med ustnim in splošnim zdravjem na prvi pogled morda ni očitna, vendar številne raziskave potrjujejo, da je resnična. Vnetje obzobnih tkiv – parodontalna bolezen – kot najbolj razširjena kronična bolezen (eno od njenih oblik ima celo 95 od 100 Slovencev) negativno vpliva na nekatere sistemske bolezni in predstavlja večje tveganje za hujše zdravstvene zaplete.

Ste bili del akcije Zdrave dlesni 2017?

Mesec Zdravih dlesni, ki med 15. oktobrom in 15. novembrom poteka v večini zobozdravstvenih ordinacij po Sloveniji, predstavlja idealno priložnost za obisk zobozdravnika ali ustnega higienika.

Ti namreč v času trajanja akcije paciente aktivno ozaveščajo o posledicah vnetja dlesni in parodontalne bolezni ter predstavijo varne in učinkovite pripomočke za vzdrževanje čistih zob in zdravih dlesni. Tako ob klasičnem pregledu lahko dobite še bonus – dodatne informacije, znanje in pripomočke, s katerimi ste korak bližje svežemu dahu in zdravim dlesnim.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti