Bolezni dlesniNa kaj najprej pomislite ob besedni zvezi zdrav nasmeh? Na lepe sijoče zobe? Na bele zobe? Na poravnane zobe? Enačba je precej enostavna; nasmeh je zdrav, ko so zdravi zobje in dlesen. Zapišemo lahko tudi drugače: zdrav nasmeh = zobna ščetka + medzobne ščetke. ;)

Pri skrbi za zdravje zob in obzobnih tkiv je najpomembnejše učinkovito mehansko obvladovanje zobnih oblog. Zadostuje že ustrezna uporaba zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov – medzobnih ščetk in zobne nitke. Včasih pa zaradi operativnih posegov, puljenja zob, kroničnih bolezni, hormonskih sprememb in oslabljenega imunskega sistema ne moremo dovolj dobro poskrbeti za celostno ustno nego.
Ste se kdaj vprašali, kako strokovnjak za ustno zdravje ve, katera medzobna ščetka CURAPROX je za vas najprimernejša? Ni skrivnost, da si zobozdravniki in ustni higieniki povečini pomagajo s patentirano sondo IAP (angl. Interdental Access Probing), s katero enostavno in natančno določijo velikost medzobne ščetke.

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen. Osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje omogoča inzulin. Če ga je v krvi premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se koncentracija krvnega sladkorja poveča. Pojavnost sladkorne bolezni v svetu zadnja leta strmo narašča, z njo se spoprijema približno šest odstotkov prebivalstva, v Sloveniji pa približno osem odstotkov populacije. Glavna posledica sladkorne bolezni je stalno povišana raven glukoze v krvi (hiperglikemija), kar negativno vpliva na zdravje celotnega telesa, s tem pa tudi na ustno zdravje.

V članku Zdrave dlesni – temelj splošnega zdravja smo pojasnili, kakšne posledice ima lahko nezdravljeno vnetje dlesni. Navedli smo tudi številne bolezni, povezane z vnetjem v ustih, ki je del poteka parodontalne bolezni. Tokrat se nekoliko podrobneje posvetimo povezavi med parodontalno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi.

Povezava med ustnim in splošnim zdravjem na prvi pogled morda ni očitna, vendar številne raziskave potrjujejo, da je resnična. Vnetje obzobnih tkiv – parodontalna bolezen – kot najbolj razširjena kronična bolezen (eno od njenih oblik ima celo 95 od 100 Slovencev) negativno vpliva na nekatere sistemske bolezni in predstavlja večje tveganje za hujše zdravstvene zaplete.

Mesec Zdravih dlesni, ki med 15. oktobrom in 15. novembrom poteka v večini zobozdravstvenih ordinacij po Sloveniji, predstavlja idealno priložnost za obisk zobozdravnika ali ustnega higienika.

Ti namreč v času trajanja akcije paciente aktivno ozaveščajo o posledicah vnetja dlesni in parodontalne bolezni ter predstavijo varne in učinkovite pripomočke za vzdrževanje čistih zob in zdravih dlesni. Tako ob klasičnem pregledu lahko dobite še bonus – dodatne informacije, znanje in pripomočke, s katerimi ste korak bližje svežemu dahu in zdravim dlesnim.

Se ne morete brezskrbno smejati ali govoriti, saj vam je neprijetno zaradi nabreklih dlesni? Morda ste pljuvanje krvi pri vsakodnevnem ščetkanju sprejeli kot normalno, ker že tako dolgo traja. Vas spreleti srh ob misli na ugriz v jabolko, ker imate občutek, da se vam zobje majejo?

Če mislite, da je za preprečevanje bolezni zob in dlesni dovolj, da si dvakrat na dan natančno očistite zobe samo z zobno ščetko, ste v zmoti. Četudi imate odlično zobno ščetko, z več tisoč mehkimi in tankimi ščetinami, boste z njo v najboljšem primeru očistili le 70 odstotkov površin zob. Med zobmi, kamor z zobno ščetko ne posežete, pa bodo bakterije poskrbele za resne težave.

Ali ste vedeli, da zobne ščetke lahko očistijo le 70 % zobnih površin? Kaj pa je s preostalimi 30 %? Z njimi učinkovito opravijo le medzobne ščetke. Vendar ni vseeno, kakšne izberemo. Pomembno je, da se prilegajo posameznim medzobnim prostorom in dosežejo vse kotičke. Redna uporaba medzobnih ščetk pomaga pri preprečevanju kariesa v medzobnih prostorih ter zgodnjega in naprednega vnetja obzobnih tkiv, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen tudi v Sloveniji. Kljub temu da za kakovostno ustno higieno lahko največ naredi vsak sam, so pomembni tudi redni obiski pri zobozdravniku in ustnem higieniku.

Znakov, ki jih kažejo vnete dlesni, ne smemo prezreti ali zanemariti, saj vnetje lahko napreduje v globlja obzobna tkiva, to pa lahko sproži hude zdravstvene zaplete. Ključni so temeljita domača ustna higiena in redni preventivni obiski zobozdravnika.

Veliko ljudi ob ščetkanju zob opazi kri. Ker se to dogaja vsak dan, mislijo, da gre za običajen pojav in ga pripišejo občutljivim dlesnim. V resnici lahko krvaveče dlesni pomenijo začetek veliko hujših težav, na primer težje oblike parodontalne bolezni. Dobra novica je, da se ob prvih znakih krvavečih dlesni s hitrim ukrepanjem, poglobljeno ustno higieno in uporabo pravih pripomočkov stanje lahko popravi.

Kamen na kamen odmik dlesni

Zobni kamen (mineralizirane mehke zobne obloge) se najpogosteje nabere na robu med zobom in dlesnijo ali pod dlesnijo, kjer lahko povzroča tudi največ nevšečnosti, ki lahko pripeljejo do resnih težav z dlesnimi. Zobni kamen je namreč eden od dejavnikov, ki pospešuje razvoj parodontalnih bolezni, ki po 30. letu starosti prevzamejo glavno vlogo med obolenji v ustni votlini.

Krvaveče dlesni so zagotovo znak, da so dlesni vnete, zato je naslednjič, ko boste pri ščetkanju ali ugrizu v tršo hrano opazili kri, čas za akcijo. Dobra novica je, da z izboljšano ustno higieno in uporabo pripomočkov, kot so medzobne ščetke, vnetje lahko odpravimo, saj so njegove povzročiteljice bakterije v zobnih oblogah.

Številne raziskave znova in znova potrjujejo, da sta ustno in splošno zdravje povezana. Vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) kot najbolj razširjena kronična bolezen tako lahko poveča tveganje za hujše zdravstvene zaplete.

Pot do zdravih zob in dlesni je pravilna nega zob, ki se prične s kakovostno odstranitvijo mehkih zobnih oblog oziroma bakterij v njih. Te so ključne povzročiteljice nevšečnosti, kot so bolezni dlesni – predvsem v žlebu med dlesnijo in zobom. Če želimo temeljito in hkrati nežno odstraniti zobne obloge in preprečiti bolezni dlesni, je za čiščenje priporočljivo uporabiti mehko zobno ščetko z več tisoč tankimi ščetinami. Uporaba srednje trdih in trdih ščetk se odsvetuje, saj roba dlesni ne bomo mogli očistiti dovolj dobro, obenem pa tvegamo njihovo poškodbo.