Kaj je občutljivost zob?


Približno 40 % svetovnega prebivalstva se spopada z eno izmed najpogostejših težav z zobmi – občutljivostjo zob ali tako imenovano dentinsko preobčutljivostjo.


Občutljivost zob se pogosto pojavi, ko se zaradi umika dlesni ali erozije sklenine izpostavi dentin oz. zobovina, kjer je veliko drobnih kanalčkov, tako imenovanih dentinskih tubul, ki potekajo od zobnega živca v sredini zoba do sklenine. V teh kanalčkih je tekočina. Zaradi različnih dražljajev, kot so temperaturne spremembe, zračni tlak, sladka in kisla hrana, lahko pride do prekinitve pretoka te tekočine, čemur sledita vzdraženje živca in občutenje ostre bolečine.Biomimetika

Da bi našli rešitev za odpravo težav z občutljivimi zobmi, smo uporabili znanje s področja biomimetike. In kaj pravzaprav je biomimetika? Gre za ustvarjalno obliko tehnologije, ki uporablja ali posnema naravo za izboljšanje človeškega življenja.*

Na podlagi te tehnologije smo razvili učinkovit zobni gel STOP Sensitive, ki se je izkazal kot odličen za zaščito občutljivih zob. Pri sestavi gela smo namreč uporabili biomimetični apatit (mineral), ki služi za tvorbo kislinsko odporne plasti na površini zob – za boljšo zaščito pred občutljivostjo in zobno gnilobo. S tem STOP Sensitive posnema naravni potek remineralizacije zob, ki jo je z uporabo gela mogoče doseči na hitrejši, dolgotrajnejši, močnejši način, kot jo zobje lahko dosežejo sami. To mu omogočajo molekule v gelu, ki so tako majhne, da lahko vstopijo v dentinske tubule, kjer se obdržijo sten in zaprejo odprtino kanalčka. S tem prekinejo dostop zunanjih dražljajev do živca znotraj zoba, s čimer dosežemo takojšnje olajšanje bolečine. A vendarle to olajšanje ni le hipno – traja celo do 12 ur. Z dolgotrajno uporabo gela STOP Sensitive postajajo občutljivi zobje vse manjši problem.

Patentirano bioaktivno delovanje

Jedro oz. glavna sestavina gela za zobe STOP Sensitive je kalcijev fluorofosfosilikat, ki ponuja številne prednosti:

✅ uporablja fluoridove, kalcijeve in fosfatne ione s počasno, enakomerno hitrostjo sproščanja do 12 ur;

✅ nadomešča naravni material sklenine – hidroksiapatit s fluorapatitom, ki je odpornejši proti kislinam;

✅ zaščiti izpostavljene dentinske tubule za takojšnje, trajno olajšanje občutljivosti zob.

Če ob tem pregledamo še sestavine gela (INCI), vidimo, da gre za prav posebno formulo. Prva zanimiva stvar je, da gel vsebuje zelo malo sestavin, druga, še bolj zanimiva, pa, da voda ni ena izmed njih. To je za zobno pasto precej nenavadno, a je hkrati nekaj, kar smo neutrudno želeli doseči.


Voda zagotovo ni slaba za moje zobe, zakaj je gel ne vsebuje?

Voda seveda ni slaba za zobe, ni pa najboljša izbira za izdelavo tega posebnega gela. Kot rečeno, je v jedru naše formule patentiran bioaktivni kalcijev fluorofosfosilikat. Ko gel nanesemo na zobe, se okoli vsakega zoba oblikuje ščit, ki lajša in ščiti občutljive zobe. Ob prisotnosti sline v ustih se ta ščit počasi in enakomerno topi do 12 ur in ob tem sprošča pomembne ione. Če bi k sestavinam dodali vodo, bi se kalcijev fluorofosfosilikat začel raztapljati že v epruveti in tako zaščitil sam zobni gel. To pa bi bilo komaj kaj koristno, kajne? Zato je gel STOP Sensitive zasnovan na osnovi glicerina, ki pomaga, da se na zobeh obdrži dlje časa.

Kako omiliti občutljivost zob?

Z redno uporabo gela STOP Sensitive, dvakrat na dan. Namig: po uporabi gela zob vsaj pol ure ne izpirajte z vodo.

*iz prispevka Biomimetika: napovedovanje prihodnosti znanosti, tehnike in medicine, avtor J. Hwang in drug