Uporabite kodo BLUEM20 za 20 % popust na vse izdelke Bluem, do 31. 7. 2024.

Veliko ljudi ob ščetkanju zob opazi kri. Ker se to dogaja vsak dan, mislijo, da gre za običajen pojav in ga pripišejo občutljivim dlesnim. V resnici lahko krvaveče dlesni pomenijo začetek veliko hujših težav, na primer težje oblike parodontalne bolezni. Dobra novica je, da se ob prvih znakih krvavečih dlesni s hitrim ukrepanjem, poglobljeno ustno higieno in uporabo pravih pripomočkov stanje lahko popravi.


Kaj pa povzroča krvaveče dlesni, ki se pogosto razvijejo v težje oblike parodontalne bolezni? In kako trije stebri temeljite ustne higiene lahko preprečijo njihov nastanek in razvoj? Preberite v nadaljevanju.


Od krvavečih dlesni do parodontalne bolezni

Vnetje (na začetku se kaže kot krvavitev iz dlesni) in razgradnjo obzobnih tkiv povzroča odziv imunskega sistema na bakterije, ki se nabirajo ob robu dlesni. V prvi fazi so vnete le dlesni (gingivitis), nato pa so prizadeta še druga obzobna tkiva – koreninski cement, pozobnica in alveolna kost (parodontitis).

Glavni vzrok za vnetje so bakterije v mehkih zobnih oblogah (zobni plak), ki se lepijo na zobe in dlesni. Te sčasoma poapnijo, kar se na zobeh kaže kot zobni kamen, na njem pa se mehke zobne obloge še hitreje nabirajo. Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni so rob dlesni, medzobni prostori, mesta pod mostovi in okrog zobnih vsadkov (implantatov), zato je treba pri ustni negi tem predelom posvetiti posebno pozornost. Nezdravljeno vnetje dlesni namreč lahko prizadene globlja obzobna tkiva in vodi do parodontalne bolezni.


Kako preprečiti nastanek in razvoj parodontalne bolezni

Recept za preprečevanje nastanka in razvoja parodontalne bolezni je enostaven – odstraniti povzročitelja vnetja obzobnih tkiv. Trije stebri temeljite ustne higiene odkrivajo podrobnosti.

1) Razkritje povzročitelja

Mehke zobne obloge so s prostim očesom težko vidne, zato nam jih lahko pomagajo razkriti različni pripomočki za razkrivanje, na primer dvobarvni sistem Plaquefinder. Njegova prednost je, da sveže zobne obloge obarva rdeče, starejše pa vijolično. S tem pokaže, kje v naših ustih so tista kritična mesta, ki jih pri čiščenju nevede zanemarjamo in jih moramo temeljiteje očistiti.

2) Mehansko čiščenje

Mehke zobne obloge lahko odstrani le mehansko čiščenje. Za to imamo danes na voljo številne pripomočke:

Zobne ščetke z na tisoče mehkih in finih ščetin neboleče sežejo tudi v žleb med zobom in dlesnijo, zato z njimi lahko temeljito očistimo rob dlesni.

Alternativa klasični zobni ščetki je električna zobna ščetka (npr. Sonicare). Čistilno moč pri tej ščetki ustvari kombinacija visokoamplitudnega in visokofrekvenčnega gibanja ščetin – 31.000 gibov v minuti. Rezultat takega gibanja je dinamično čistilno delovanje, ki spremeni mešanico zobne paste in sline v bogato peno ter jo potisne med zobe, za zobe in rob dlesni.

Čopasta ščetka ali ščetka z enim snopom ščetin je bila oblikovana za posebej temeljito čiščenje – vsakega zoba in sulkusa posebej. Mehke in zaobljene ščetine se prilagodijo anatomiji roba dlesni, zato je čiščenje nežno in učinkovito.

• Medzobne ščetke pomembno dopolnjujejo delo, ki ga opravi zobna ščetka. S svojo obliko pridejo do skritih medzobnih prostorov in tako očistijo tudi tiste ploskve, ki so očem nevidne. Medzobne ščetke CURAPROX »prime« imajo najtanjše in najbolj čvrsto žično jedro med vsemi medzobnimi ščetkami na trgu, zato jih lahko vstavimo tudi v ozke medzobne prostore. Gibka dolga vlakna se anatomiji medzobnega prostora optimalno prilagodijo in dosežejo vsak kotiček.

Zobna nitka nam pomaga pri tistih predelih, ki jih ne moremo ustrezno očistiti ne z zobno ne z medzobno ščetko – predvsem v zelo tesnih medzobnih prostorih.3) Kemična podpora

Kadar je zaradi posegov v ustni votlini (operacije, ekstrakcije, ortodontski posegi, implantacije …) ali drugih razlogov mehansko odstranjevanje zobnih oblog oteženo, si pomagamo s pripravki, ki preprečujejo nastanek in razvoj zobnih oblog na kemični osnovi. Še posebej priporočljivi so tisti, ki vsebujejo klorheksidin, najbolj raziskani in najdlje uporabljeni antiseptik v zobozdravstvu, in CITROX® - izvleček devetih naravnih bioflavonoidov, pridobljenih iz grenke pomaranče z antiseptičnim, protiglivičnim in protivirusnim delovanjem. Obe učinkovini sta sedaj združeni v liniji izdelkov CURAPROX Perio Plus+, ki obsega ustne vode, zobno pasto in parodontalni gel, vsi pa sledijo filozofiji blagovne znamke CURAPROX, da izdelki morajo biti učinkoviti, varni in sprejemljivi.