Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Pot do zdravih zob in dlesni je pravilna nega zob, ki se prične s kakovostno odstranitvijo mehkih zobnih oblog oziroma bakterij v njih. Te so ključne povzročiteljice nevšečnosti, kot so bolezni dlesni – predvsem v žlebu med dlesnijo in zobom. Če želimo temeljito in hkrati nežno odstraniti zobne obloge in preprečiti bolezni dlesni, je za čiščenje priporočljivo uporabiti mehko zobno ščetko z več tisoč tankimi ščetinami. Uporaba srednje trdih in trdih ščetk se odsvetuje, saj roba dlesni ne bomo mogli očistiti dovolj dobro, obenem pa tvegamo njihovo poškodbo.

Zobje imajo 5 ploskev

Temeljita ustna higiena oziroma nega zob pa se ne prične in konča le pri ščetkanju, saj tako lahko očistimo le tri od petih ploskev zoba. Ploskve kočnikov, ki tvorijo medzobni prostor, so velikokrat vbočene, zato moramo očistiti tudi medzobne prostore, pri čemer je najbolje uporabiti medzobno ščetko in zobno nitko. Ob tem je pomembno, da pravilno izberemo velikost medzobne ščetke, kar bo dodatno pomagalo preprečiti bolezni dlesni. Medzobna ščetka mora biti taka, da bo s ščetinami zapolnila ves medzobni prostor in očistila vse površine, ki ga tvorijo. Očistiti mora tudi žleb med dlesnimi in zobom. O pravilni izbiri in uporabi medzobne ščetke se je najbolje posvetovati s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom. Enako velja za zobno nitko.

Kemična podpora mehanskemu odstranjevanju

Včasih različni dejavniki botrujejo temu, da tudi z redno in pravilno ustno higieno z zobno in medzobno ščetko ne moremo zagotoviti takega obvladovanja mehkih zobnih oblog, da bi preprečili razvoj vnetja dlesni in nadaljnjih bolezni dlesni. Med najpogostejše dejavnike, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv spadajo: kajenje, stres, hormonske spremembe, sladkorna bolezen, nekoliko pa tudi dedna zasnova. V takšnih primerih si lahko pomagamo z različnimi preparati, na primer s takimi, ki vsebujejo klorheksidin in CITROX® – ustne vode, zobna pasta in gel. Vendar se moramo zavedati, da je uporaba teh izdelkov ne glede na vrsto učinkovine v preparatu in ne glede na vrsto preparata predvsem podpora mehanskemu odstranjevanju zobnih oblog. Če ne bomo dovolj učinkoviti z zobno in medzobno ščetko ter zobno nitko, nam nobena čarobna formula pri preprečevanju bolezni dlesni ne more pomagati.