Uporabite kodo BLUEM20 za 20 % popust na vse izdelke Bluem, do 31. 7. 2024.

Zobna gniloba ali karies je najpogostejša bolezen ustne votline, ki pa jo lahko enostavno preprečimo z redno in popolno ustno higieno z ustreznimi pripomočki. Preberite, kako nastane karies in kako ravnati, da se mu izognete.

Poznate čudovito moč svoje sline?

Zobno ščetko uporabljamo bolj ali manj vsi že od trenutka, ko nam je v ustih izrastel prvi zob in k njej po nekem nepisanem pravilu dodamo še zobno pasto. Pa se kdaj vprašamo kaj je zares v zobni pasti? Je vse, kar pasta vsebuje nujno potrebno in ali je sploh zdravo? Predvsem bi morala biti zobna pasta koristna in neškodljiva. Mnoge zobne paste na trgu pa zaradi svojih sestavin škodijo površini zob, dražijo ustno sluznico in lahko mnogokrat vplivajo na pogostejši pojav aft.

Ko boli, je že prepozno

Če smo iskreni, o zdravju zob in dlesni ne razmišljamo prav pogosto. Na zobe pomislimo zjutraj, ker nas moti zadah, in zvečer, ko so zaradi hrane, pijače in še kakšne slabe razvade že čisto kosmati. Pravzaprav pomislimo na zobno ščetko. Zdravje zob običajno pride na vrsto, ko v ustih zaboli.

Karies

Za zobno gnilobo oz. karies smo najbolj dovzetni med 6. in 12. letom starosti, ko izraščajo stalni zobje. Če ste se v tem obdobju srečevali z zobno gnilobo, je zelo verjetno, da boste imeli na teh mestih ponavljajoče se težave z zobmi, saj je v odrasli dobi pogosto nadaljevanje zobne gnilobe iz zgodnejšega obdobja. Rešitev oziroma preprečevanje nastanka zobne gnilobe ali kariesa pa je enostavna – že otroke naučiti redne in temeljite ustne higiene s pravimi pripomočki. Tako jih ne bomo obvarovali le pred zobno gnilobo, ampak bo ta navada prispevala tudi k preprečevanju vnetja dlesni v kasnejši dobi.

3 koraki do zobne gnilobe


Ali ste vedeli, da je sklenina najtrdnejša snov v našem telesu? Vendar pa to ne pomeni, da je neuničljiva. Loti se je lahko na primer zobna gniloba ali karies. Vzrok za njen nastanek so bakterije v zobnih oblogah, ki ob presnavljanju sladkorjev tvorijo kisline te pa sčasoma raztopijo sklenino. Tako hitro in enostavno to sicer ne gre, saj ima naša slina zaradi vsebnosti mineralov moč, da mikropoškodbe sklenine sproti popravi. A če sklenino vztrajno in dolgotrajno napadamo, na neki točki tudi obrambna moč sline ni več dovolj.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti