Zobno ščetko uporabljamo bolj ali manj vsi že od trenutka, ko nam je v ustih izrastel prvi zob in k njej po nekem nepisanem pravilu dodamo še zobno pasto. Pa se kdaj vprašamo kaj je zares v zobni pasti? Je vse, kar pasta vsebuje nujno potrebno in ali je sploh zdravo? Predvsem bi morala biti zobna pasta koristna in neškodljiva. Mnoge zobne paste na trgu pa zaradi svojih sestavin škodijo površini zob, dražijo ustno sluznico in lahko mnogokrat vplivajo na pogostejši pojav aft.


V naših ustih sicer deluje povsem naravni zaščitni sistem, ki ščiti zdravje zob in sluznice – naša slina. V slini se poleg vode nahajajo tudi minerali, beljakovine in encimi, ki omogočajo intenzivno zaščitno in obnovitveno (remineralizacijsko) delovanje sline. Encimi v slini zavirajo nastanek zobnih oblog in razgrajujejo sladkorje v hrani, še preden pri njihovi presnovi nastanejo škodljive kisline.

Včasih je prava dodana vrednost nekaj, česar ni

Večina zobnih past vsebuje zelo agresivne detergente, kot je SLS (natrijev lavrilsulfat). Ti škodljivo delujejo na ustno sluznico in lahko povzročijo uničenje njenih celic. Običajno vsebujejo paste tudi precejšnje količine močno dražilnih eteričnih olj. Vse to lahko poruši naravno ravnovesje v ustih in tako povzroči draženje in pojav neprijetnih aft.

Dodatna podpora pri zaščiti pred kariesom

Sicer so mnenja glede uporabe zobnih past z dodanimi fluoridi zelo deljena, pa vendar večinoma velja, da fluoridi, ki so dodani zobnim pastam, predstavljajo dodatno zaščito pred kariesom. Sodelujejo pri remineralizaciji zobne sklenine in ščitijo pred škodljivimi bakterijami. Zobnim pastam je v ta namen večinoma dodan natrijev fluorid v različnih koncentracijah.

Učinkovita pomoč na preverjenih temeljih

Vsekakor ne moremo zanikati izjemne naravne vloge sline pri ohranjanju zdravja zob in ustne sluznice, pa vendar bomo tudi v prihodnje uporabljali zobno pasto – bodisi zaradi prijetnega okusa, bodisi zaradi dodatne zaščite, ki jo nudi. Pri tem je pomembno, da izberemo pasto, ki nam v nobenem pogledu ne bo škodovala.

Zobne paste CURAPROX Enzycal so nežne do ustne sluznice, vendar hkrati nudijo tudi zelo učinkovito zaščito. Ne vsebujejo detergenta in penila SLS (natrijevega lavrilsulfata) in vsebujejo encime, ki so tudi sicer prisotni v slini. Kombinacija teh encimov in natrijevega fluorida izboljša naravno antibakterijsko in remineralizacijsko delovanje sline. Tako je ohranjena naravna flora v ustih, aktivnost bakterij pa je dobro nadzorovana.

Nekaj za vsakogar

Zobne paste Enzycal se med seboj razlikujejo po količini dodanih fluoridov – skladno z oznakami ob nazivu, jih tako vsebujejo 1450 p.p.m., 950 p.p.m., pasta Enzycal ZERO pa je brez dodanih fluoridov in je tako primerna tudi za uporabo ob homeopatskem zdravljenju. Pasta Enzycal ZERO ne vsebuje olja mete in je izjemno blagega okusa, Enzycal 950 ga vsebuje manjšo količino, pasta CURAPROX Enzycal 1450 pa ga vsebuje več, vendar količina dodane arome ne draži ustne sluznice.

Sistem zobnih past CURAPROX Enzycal tako ponuja rešitev tako za tiste, ki potrebujejo intenzivnejšo zaščito pred kariesom, kot tudi za tiste, ki jim v ta namen zadostuje podpora encimov v lastni slini.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti