Uporabite kodo NASMEH za 20 % popust na vse izdelke, do 31. decembra 2023.

Če smo iskreni, o zdravju zob in dlesni ne razmišljamo prav pogosto. Na zobe pomislimo zjutraj, ker nas moti zadah, in zvečer, ko so zaradi hrane, pijače in še kakšne slabe razvade že čisto kosmati. Pravzaprav pomislimo na zobno ščetko. Zdravje zob običajno pride na vrsto, ko v ustih zaboli.

Zobje so živ sistem in imajo sposobnost obnavljanja oziroma remineralizacije, vendar samo dokler niso izpostavljeni premočnim škodljivim vplivom. Med te spadajo recimo nakopičene bakterijske obloge na zobeh in na robu dlesni ter so posledica neprimerne ustne higiene. Vendar nakopičene bakterijske obloge ne bolijo in če si zob še nadalje ne ščetkamo, kot bi bilo to potrebno, te lahko med drugim povzročijo prodor na zobni sklenini.

Vsakič, ko zaužijemo hrano, bakterije v ustih sladkorje in ogljikove hidrate spremenijo v kisline. Če zobna higiena ni redna in zob ne očistimo ustrezno, kisline zobno sklenino načnejo in celo prodrejo do zobovine. To se sicer ne zgodi čez noč, saj je zobna sklenina najtrša snov v našem telesu, vendar ni neuničljiva. Prodor kislin skozi zobno sklenino ne boli, tudi ko kisline prodirajo skozi zobovino ne boli. Bolečino čutimo šele, ko je načet zobni živec. Škoda pa je takrat lahko že zelo velika.


Kaj narediti, da zob ne bo bolel?

Dobra novica je, da s celovito in redno ustno higieno lahko vse to preprečimo. Celovita ustna higiena pomeni, da primerno uporabite vsaj zobno ščetko in medzobno ščetko. Po potrebi pa še zobno nitko in ustno vodo. Redna ustna higiena pa obsega ščetkanje zjutraj in zvečer ter uporaba medzobne ščetke enkrat na dan. Nitkajte na tistih mestih, kjer medzobna ščetka ne pride zraven.

Če temu dodamo vsaj dva obiska zobozdravnika na leto, tudi kadar je vse v najlepšem redu, smo zmagali.