Za zobno gnilobo oz. karies smo najbolj dovzetni med 6. in 12. letom starosti, ko izraščajo stalni zobje. Če ste se v tem obdobju srečevali z zobno gnilobo, je zelo verjetno, da boste imeli na teh mestih ponavljajoče se težave z zobmi, saj je v odrasli dobi pogosto nadaljevanje zobne gnilobe iz zgodnejšega obdobja. Rešitev oziroma preprečevanje nastanka zobne gnilobe ali kariesa pa je enostavna – že otroke naučiti redne in temeljite ustne higiene s pravimi pripomočki. Tako jih ne bomo obvarovali le pred zobno gnilobo, ampak bo ta navada prispevala tudi k preprečevanju vnetja dlesni v kasnejši dobi.

Vsi mikroorganizmi niso škodljivi

Sklenina, ki obdaja vidni del zoba je najtrša snov v našem telesu, a je kljub temu dovzetna za delovanje kislin, ki se proizvajajo ob tem, ko bakterije po zaužitju hrane presnavljajo sladkorje. V naših ustih je več kot 700 vrst mikroorganizmov, ki pa niso vsi škodljivi za naše zdravje. Težave nam povzročajo samo določeni pa še to le takrat, ko se preveč razmnožijo.

Kar se Janezek nauči, to Janez zna

Ker se med rastjo in razvojem otrokova usta zelo spreminjajo – od brezzobosti, mlečnih zob, manjkajočih zob do mešanega zobovja (mlečni in stalni zobje) in izraslih stalnih zob – je ključno pozorno ščetkanje v vseh obdobjih. Vodilo temeljite higiene se seveda ne spreminja – očistiti vse zobne površine vsakega zoba – se pa spreminja pot do tega rezultata. Pri tem je pomembno, kakšen bo otrokov prvi stik z zobno ščetko. Če bo neprijeten ali celo boleč, smo si naredili medvedjo uslugo. Ob prijetni izkušnji bo navajanje na to opravilo precej enostavnejše. Naš cilj namreč je, da otroka naučimo temeljite ustne higiene, saj si bo le na ta način lahko kasneje prihranil marsikatero skrb, povezano z zobmi.

Ščetke – zvesti pomagači

Zobne ščetke lahko s svojo obliko in lastnostmi pomembno pripomorejo k otrokovemu sprejemanju ščetkanja kot dela dnevne rutine. Dobro je, da ščetko odlikujejo mehke in zelo gosto vpete ščetine (npr. CURAKid za najmlajše ali Smart za nekoliko večje), ki so nežne do otroških zob in dlesni, hkrati pa zaradi velikega števila tankih ščetin zelo učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog tudi s težje dostopnih mest.

Ker je potrebno ščetkati vse površine vsakega zoba, se je treba posvetiti tudi griznim površinam kočnikov (fisuram) – še posebej zato, ker se v njihove pogosto globoke brazde ostanki hrane z lahkoto skrijejo. Da bi preprečili zobno gnilobo na teh mestih, si lahko pomagamo s čopasto zobno ščetko ( CURAPROX CS 1006), ki jo s pridom uporabimo lahko tudi na mestih, ki so običajni zobni ščetki težje dostopna. Za preprečevanje zobne gnilobe med zobmi si pomagamo z zobnimi nitkami za enostavno uporabo (Jordan Miracle Flossers MINI) ali z nežnimi tankimi medzobnimi ščetkami ( CURAPROX CPS 06).

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti