Ali ste vedeli, da je sklenina najtrdnejša snov v našem telesu? Vendar pa to ne pomeni, da je neuničljiva. Loti se je lahko na primer zobna gniloba ali karies. Vzrok za njen nastanek so bakterije v zobnih oblogah, ki ob presnavljanju sladkorjev tvorijo kisline te pa sčasoma raztopijo sklenino. Tako hitro in enostavno to sicer ne gre, saj ima naša slina zaradi vsebnosti mineralov moč, da mikropoškodbe sklenine sproti popravi. A če sklenino vztrajno in dolgotrajno napadamo, na neki točki tudi obrambna moč sline ni več dovolj.


3 najpogostejši koraki do zobne gnilobe

1. Pozabimo si očistiti zobe

V ustih imamo več kot 500 različnih vrst mikroorganizmov, ki se nenehno razmnožujejo. Če si večkrat pozabimo očistiti zobe, nam kaj hitro lahko začne groziti karies oziroma smo na dobri poti do zobne gnilobe.

2. Zobe si očistimo površno

Občutek, kdaj so zobje resnično čisti je včasih varljiv, še posebej zaradi uporabe peneče in dišeče zobne paste z močnim okusom. Ker je občutek v ustih svež, smo prepričani, da smo zobe očistili. Medzobnih ščetk in zobne nitke ne uporabljamo, saj smo mnenja, da zobna pasta opravi vse, kar se od čiščenja pričakuje. To pa je seveda daleč od resnice.

3. Sladkarije in drobni prigrizki nas spremljajo ves dan

Če ves dan grizljamo sladkarije in prigrizke, ki vsebujejo sladkorje, umetna barvila, arome in okuse, je vrednost pH v ustih nenehno znižana. To pomeni, da se naši zobje kopajo v kislem okolju, kar postopoma načenja tudi sklenino. Ker so tako sladkorji bakterijam na voljo res dolgo časa, bo zobna gniloba oziroma karies tu prej, kot si lahko mislimo.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti