Otroške zobe je treba še posebno skrbno negovati, saj so zaradi tanjše sklenine dovzetnejši za napad kariesa. Ko se pojavi prvi zobek je čas za prvo zobno ščetko, zato preverite, kako se lotiti ščetkanja, kdaj obiskati zobozdravnika in kako se pripraviti na prvi pregled ter pomen podpiranja otrokovega naravnega razvoja ust in čeljusti.

Sedem okusov in barv za 7 dni pustolovščin

Intervju z ustanoviteljem blagovne znamke Edel+White in izumiteljem inovativne otroške zobne paste 7 Früchtli, Thomasom Flattom.

Naj šolske klopi krasijo le zdravi nasmehi

Če sta bila pretekla meseca v znamenju brezskrbnih počitnic, se septembra za otroke odpira novo poglavje, ko se je potrebno vrniti ali prvič usesti v šolske klopi. Najti bo treba čas za domače naloge, učenje za preizkuse znanja in obšolske aktivnosti. Ob tem pa vsako jutro in večer še čas za temeljito ustno higieno, pri čemer je pomoč staršev neizogibna. Le tako se bodo namreč lahko izognili najpogostejši bolezni ustne votline, kariesu, s katero se otroci pri nas srečujejo v vedno večjem številu.

Kadar je duda v pomoč

Dojenček potrebuje veliko naše bližine, zato je povsem naravno, da sta najboljša načina za pomirjanje dojenčka dojenje ali drugi telesni stik, na primer pestovanje in božanje. Ob vseh prednostih, ki jih ima dojenje za psihično in fizično zdravje otroka in matere, pomembno vpliva tudi na pravilni razvoj otrokove čeljusti. Lahko bi rekli, da je dojenje pravzaprav prva naravna ortodontska terapija.

Pomagajte otroku, da bo njegov prvi stik z zobno ščetko prijeten

Čeprav mlečni zobje v nekaj letih izpadejo in jih nadomestijo stalni, njihove nege ne gre zanemarjati. Še več, otroške zobe moramo posebno dobro negovati, saj so zaradi tanjše sklenine dovzetnejši za napad kariesa. Njihovo slabo zdravje lahko resno škodi tudi stalnim zobem, ki se začnejo razvijati takoj, ko izrastejo prvi mlečni.

Motnje spanja pri otrocih v ortodontski obravnavi

Raziskovalci oddelka za dentalno medicino Univerze Case Western Reserve, so odkrili, da je okoli 7 % otrok, starih med 9 in 17 let, ki so v ortodontski obravnavi, podvrženih večjemu tveganju za pojav motenj spanja, ki ga povzroča nepravilno dihanje. To lahko vodi v nemirnost in hiperaktivnost, povzroča pa lahko tudi težave s koncentracijo. Pri reševanju tovrstnih težav imajo pomembno vlogo ortodonti.

Slabo negovani mlečni zobje lahko resno škodijo stalnim zobem


Mlečni zobje so tisti, ki si jih vsi zapomnijo – mnogi starši po neprespanih nočeh, otroci pa po majhnih pozornostih, ki jih dobijo od zobne miške ali vile v zameno za izpadli mlečni zobek. Tudi zato je toliko pomembnejše, da za ta zaklad v ustih kar najbolje poskrbimo. Zobna miška vendar ne vzame piškavih zob, mar ne?

V&O z ortodontko Vesno Kaloh

Vesna Kaloh, specialistka zobne in čeljustne ortopedije, se v svoji praksi z nepravilno oblikovanimi čeljustmi, ki so posledica nepravilne funkcije v predelu ust, srečuje že pri triletnikih. Pravi, da je težava dude na splošno ta, da bi si vsak starš želel takšno, ki jo otrok takoj sprejme in se nanjo navadi, vendar ne preveč, da ne bi prišlo do neželenih posledic, kot so nepravilna oblika neba in zgornjega zobnega loka ter nepravilna lega jezika na ustnem dnu, kar običajno vodi v nadaljnji nepravilni razvoj zob. V zvezi s tem smo ji zastavili nekaj vprašanj.

Duda naj podpira otrokov naravni razvoj

Sinov križni ugriz je ortodontskega strokovnjaka Herberta Picka spodbudil k razvoju ortodontsko optimizirane dude, ki zaradi svoje posebne oblike in uporabljenih materialov izjemno zmanjšuje tveganje za neustrezen razvoj ust, čeljusti in ugriza. Ker je zasnovana biofunkcionalno, podpira otrokov naravni razvoj, ne povzroča deformacij in ne otežuje dihanja. Poleg preventivne funkcije ima duda tudi korektivni učinek – to potrjujejo nekateri dokazi, ki pa so še znanstveno preverjajo.

Intervju z dr. Herbertom Pickom


Za mnoge starše blagoslov, za ortodonte pa pogosto prekletstvo: duda kot eden izmed načinov prilagoditve nagona naravnega sesanja pri novorojenčkih in dojenčkih lahko pripomore k nepravilnostim v razvoju čeljusti, motnjam dihanja in težavam pri požiranju. Nova duda CURAPROX Baby ponuja rešitev. Dental Tribune Online je objavil intervju s priznanim ortodontom dr. Herbertom Pickom v Hamburgu – o smislu, namenu in pomembnosti uporabe dud ter o nedavnih ortodontskih ugotovitvah glede otrok.

Otroški zobje na udaru

Za ohranitev zdravih zob je poleg pravilnega in rednega čiščenja zelo pomembno tudi navajanje otroka na zdravo prehrano in omejevanje uživanja sladkorja. Pri slednjem imajo najpomembnejšo vlogo predvsem starši, ki otroku dajejo sladkarije, saj ga s tem kaj hitro naučijo uživanja v sladkih razvadah, kar ima za posledico veliko zdravstvenih težav.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti