Uporabite kodo NASMEH za 20 % popust na vse izdelke, do 31. decembra 2023.

Dojenček potrebuje veliko naše bližine, zato je povsem naravno, da sta najboljša načina za pomirjanje dojenčka dojenje ali drugi telesni stik, na primer pestovanje in božanje. Ob vseh prednostih, ki jih ima dojenje za psihično in fizično zdravje otroka in matere, pomembno vpliva tudi na pravilni razvoj otrokove čeljusti. Lahko bi rekli, da je dojenje pravzaprav prva naravna ortodontska terapija.

Otrok med dojenjem premika spodnjo čeljust naprej, da lažje stabilizira bradavico. To zagotavlja tudi, da lahko čim bolj učinkovito sesa. Med dojenjem se utrjujejo še mišice v ustih, jeziku in čeljusti. Pravilno pritiskanje bradavice na dlesen in nebo pa spodbuja tudi pravilno rast zgornje čeljusti.


Duda naj bo biofunkcionalna

Eden od pogostih načinov prilagoditve naravnega nagona sesanja pri novorojenčkih in dojenčkih je uporaba dude, ki pa, zaradi vakuuma, ki ga ustvarja v otrokovi ustni votlini, vpliva na nepravilen razvoj otrokovih zob in čeljusti pri skoraj 70 odstotkih otrok.* Vodi lahko tudi k motnjam dihanja in težavam pri požiranju. Niso pa vse dude enake, zato je pomembno, da izberete takšno, ki je po obliki biofuncionalna, torej spodbuja naravni razvoj oz. ga ne ovira.

Duda, ki je narejena po teh merilih:

  • dojenčka pomirja,
  • preprečuje odprti ugriz in nepravilno izraščanje zob,
  • spodbuja pravilen razvoj neba in čeljusti,
  • zagotavlja optimalno dihanje.* B. Jelen, M. Ovsenik, G. Vidmar, N. Košir: Povezava med trajanjem dojenja, pogostostjo sesalnih razvad in zobnih ter čeljustnih nepravilnosti. Zobozdravstveni vestnik, 2005; 60: 263-270.