Uporabite kodo NASMEH za 20 % popust na vse izdelke, do 31. decembra 2023.

Intervju z ustanoviteljem blagovne znamke Edel+White in izumiteljem inovativne otroške zobne paste 7 Früchtli, Thomasom Flattom.

7 Früchtli* ni samo zobna pasta, ampak tudi učna igra za otroke. Ali lahko razložite koncept?

T. F.: Ni treba, da so starši vsak dan izpostavljeni stresu s tem, ko silijo otroke k umivanju zob. Verjamemo, da se otroci lahko umivanja zob vsak dan lotijo sami, brez prisile. Prvi pogoj je, da umivanje zob zanje postane užitek, nekaj, česar se veselijo. Naša ideja je bila, da pri učenju ščetkanja zob uporabimo znanstveno utemeljene tehnike učenja malčkov. Rezultat tega je t. i. 7-dnevni, 7-sadni in 7-barvni koncept, ki, tako kot igra, omogoča neskončne kombinacije in nikoli ne postane dolgočasen. Na tak način se lahko otroci že zgodaj naučijo, kako si umivati zobe, in dojamejo, da je umivanje zob pozitiven del njihove vsakodnevne rutine. In to na zabaven način, brez prisile in brez strahu.

Ta dobri občutek bodo otroci lažje ohranili, tudi ko bodo odraščali. Kot odrasli na umivanje zob morda ne bodo gledali kot na igro, ampak kot na nekaj pozitivnega za svoje zdravje in lepoto.

Kaj vas je spodbudilo k razvoju zobne paste?

T. F.: Že dolgo časa delam v preventivi. Opazil sem dve osnovni vrsti otroških zobnih past: takšne s sladkim okusom na eni strani in z medicinsko zastrašujočim okusom na drugi. Nekateri proizvajalci želijo z okusom zapeljevati, drugi otroke silijo. Oba okusa zanemarjata najpomembnejše, ko gre za otroka, to je učenje. Zato ta dva pristopa ne moreta doseči, da bi otrok ponotranjil umivanje zob kot nekaj pozitivnega v dnevu. Zato smo se namerno izognili sladkim okusom, ker otroka ne želimo zapeljati s sladkarijami. Prav tako pa ne uporabljamo zastraševalne taktike.

Tudi sami ste oče. Kako otroške zobne paste 7 Früchtli sprejema vaš otrok?

T. F.: Ja, na srečo sem imel doma kritičnega zasebnega preizkuševalca. Moj sin je zdaj dosegel zgornjo starostno mejo za uporabo otroških zobnih past in moram reči, da je preizkušanje tega koncepta pri njem delovalo odlično, saj je umivanje zob zanj postalo prijeten, popolnoma naraven del njegovega dne.

Ob tem smo šli skozi številne faze učenja. Sprva ni poznal barv ali sadja, včasih pa se jih je naučil s ščetkanjem zob. Ko smo razvijali zobne paste, smo se vsi zelo zabavali, mešali okuse, ki jih je pogosto navdihoval sladoled.


Seveda smo temu primerno usklajevali količine in različne okuse. Ampak se mu je ves proces zdel super. Tega ne počne več. Trenutno pa se uči dneve v tednu. Ponedeljek je rdeč.

Za katero starost je zobna pasta primerna?

T. F.: Priporočamo jo od prvega zobka do šestega leta starosti, vendar je prvi dve leti treba odmeriti zelo majhno količino – le kapljico. Od drugega leta dalje zadošča količina graha.

Vaša otroška zobna pasta je pred kratkim prejela švicarski logotip Zahnmännchen (op. p. logotip predstavlja, da izdelki za ustno nego nikakor ne škodijo zobem). Kako je do tega prišlo?

T. F.: Menimo, da je mednarodno poznan znak Zahnmännchen odličen, saj staršem in učiteljem pove, kateri izdelki so dobri za otroške zobe. Nagrado si morate prislužiti – merila so bila stroga, med drugim smo morali povečati biološko uporabnost fluorida.

Katere so sestavine zobne paste?

Pri ustvarjanju zobne paste za otroke smo sledili naravni formuli. To pomeni, da smo se izognili vsem nepotrebnim sestavinam. Pomembno nam je bilo, da smo za zaščito pred zobno gnilobo uporabili aktiven, biološko uporaben fluorid. Zobna pasta vsebuje tudi vitamin E in ekstrakt zelenega čaja za nego dlesni. Ne vsebuje površinsko aktivnih agresivnih snovi, parabenov, glutena ali barvil. Pasta je nežna, njena vrednost pH pa je nevtralna.

Zobna pasta za otroke je videti zelo privlačno. Nam lahko poveste kaj o oblikovanju embalaže?

Ja, pri oblikovanju smo zelo uživali. Paket zobnih past je odlično darilo, na primer dedkov in babic svojim vnukom. Toda verjemite mi, da predstavlja embalaža naš največji izziv v proizvodnji. Vse je pakirano ročno. To vestno počnemo v zaščiteni delavnici in ob dragoceni podpori invalidov, ki nam pri pakiranju pomagajo.
*[Früchtli (nem. = sadje)]