Naj šolske klopi krasijo le zdravi nasmehiČe so pretekli meseci bili v znamenju brezskrbnih počitnic, se septembra odpira novo poglavje, ko se je potrebno vrniti ali prvič usesti v šolske klopi. Otroci bodo morali najti čas za domače naloge, učenje za preizkuse znanja, obšolske aktivnosti in čas, da temeljito poskrbijo za svoje ustno zdravje. In naloga staršev je, da jim pri tem pomagajo. Le tako se bodo namreč lahko izognili najpogostejši bolezni ustne votline, kariesu, s katero se otroci pri nas srečujejo vse pogosteje.

Za otrokovo ustno zdravje je treba začeti skrbeti takoj, ko izraste prvi zobek. Kljub temu pa je zmeraj pravi trenutek, da bolj resno poprimemo za zobno ščetko ter druge pripomočke za ustno higieno in svoje najmlajše motiviramo k bolj vestnemu ščetkanju. Naj nas k temu ne opomni bolečina ali zobozdravnik! Pomena preventive pri ustnem zdravju nikoli ne moremo dovolj poudariti. S temeljito skrbjo in kakovostnimi pripomočki za ustno higieno, se lahko izognemo marsikateri (boleči) nevšečnosti.

Kako lahko skupaj z otroki poskrbimo za zdrav nasmeh

1) Uporabimo mehko zobno ščetko in druge pripomočke, ki bodo pripomogli k čistim zobem in zdravim dlesnim

2) Ščetkajmo 2-krat na dan z malimi krožnimi gibi po robu med zobom in dlesnijo

3) Preverimo, če dovolj dobro ščetkamo zobe

4) Redno obiščimo zobozdravnika

5) Uravnoteženo se prehranjujmo

Tokrat pobliže poglejmo, kako mehka zobna ščetka pripomore k čistim zobem in zdravim dlesnim. Kljub temu da se med rastjo in razvojem otrokova usta ves čas spreminjajo, vodilo temeljite higiene ostaja enako – očistiti vse zobne površine vsakega zoba. Za najzgodnejše ščetkanje otroški zobozdravniki priporočajo, da otroci uporabljajo ščetko CURAkid s starši (od izrasta prvega zobka do predšolskega obdobja). Za mala usteca v tem obdobju ima rešitev tudi norveški specialist za ustno higieno Jordan s ščetkami Step 1 in 2, ki otroke razveseljujejo še z obliko in barvami. Od petega leta naprej pride v poštev ščetka CURAPROX smart s še več tisoč finimi ščetinami kot CURAkid, svoje delo pa temeljito opravi z mehkostjo in nežnostjo. Pri mlečnih zobeh je posebno pozornost treba nameniti tudi brazdam (fisuram) na griznih ploskvah. Prvi zobje imajo te ploskve namreč zelo izrazite oziroma globoke, tako da so izvrstno zatočišče za ostanke hrane. Najlažje jih je kakovostno očistiti s čopasto ščetko, ki ima samo en snop ščetin in omogoča dostop tudi do zelo skritih kotičkov. Prav pride tudi pri čiščenju okoli žičk fiksnega ortodontskega aparata.