V&O z ortodontko Vesno KalohVesna Kaloh, specialistka zobne in čeljustne ortopedije, se v svoji praksi z nepravilno oblikovanimi čeljustmi, ki so posledica nepravilne funkcije v predelu ust, srečuje že pri triletnikih. Pravi, da je težava dude na splošno ta, da bi si vsak starš želel takšno, ki jo otrok takoj sprejme in se nanjo navadi, vendar ne preveč, da ne bi prišlo do neželenih posledic, kot so nepravilna oblika neba in zgornjega zobnega loka ter nepravilna lega jezika na ustnem dnu, kar običajno vodi v nadaljnji nepravilni razvoj zob. V zvezi s tem smo ji zastavili nekaj vprašanj.


1. Kakšne so najpogostejše težave otrok,
ki so uporabljali običajno dudo in pridejo
v vašo ordinacijo?

Posledice sesanja dude se kažejo predvsem kot motene, nepravilne funkcije v predelu ust - drža odprtih ust, dihanje ves čas skozi usta namesto skozi nos, lega jezika na ustnem dnu in nepravilno požiranje z vrivanjem jezika med zobe. Mišice zato na nepravih mestih pritiskajo na kosti, posledica je deformacija zobnih lokov. Pri najmlajših so te deformacije zelo majhna odstopanja od normale, starši mogoče niti ne opazijo, da je karkoli narobe s postavitvijo zob. Če pa teh motenih funkcij in razvad ne odpravimo, kvarno vplivajo na nadaljnjo rast zob. Narobe razvite čeljusti in napačna postavitev zob postanejo vedno bolj opazni in moteči. Najpogosteje se odrazijo kot ensotranski križni ugriz (ozka zgornja čeljust, zato se spodnja čeljust pri ugrizu zamakne v eno stran, kar lahko vodi v opazno asimetrijo obraza), odprti ugriz (običajno ostaja presledek med sprednjimi zobmi, odrinjeni so naprej, otrok potiska jezik med zobe) ali globoki ugriz s slabo razvito spodnjo čeljustnico.


2. Kaj jim običajno priporočate?

Najprej zagotovo odpravo razvade - prenehati je potrebno z dudo. Seveda to predstavlja stres za otroka, ki dudo veliko uporablja. Svetujemo postopno odtegnitev. Pokažemo različne vaje za pravilno lego jezika in krepitev ustnic. Uporabimo lahko tudi prve konfekcijske aparate (vestibularna ploščica, različni trainerji). Od zrelosti otroka, motiviranosti staršev in naše prizadevnosti je odvisno, koliko smo pri tem uspešni. V tem obdobju lahko naredimo zelo veliko, ker preprečimo težje posledice, ki bi sicer nastale.


3. Kaj menite o uporabi biofunkcionalne dude?

Biofunkcionalna duda je zanimiv pripomoček. Gotovo je najbolje, da popolnoma - že na začetku nadomesti običajno dudo, saj se bo otrok na njo tako najlažje navadil. Posebno obllikovan sesalni del dude, ki podpira zgornji zobni lok na istem mestu kot jezik, nudi podporo otrokovemu naravnemu razvoju ter vzpodbuja pravilne funkcije v predelu ust. Otroka pomiri kot druge dude, vendar ni več motilec razvoja zobnega loka. Biofunkcionalna duda pa lahko služi tudi kot prvi konfekcijski ortodontski aparat za najmlajše. Če nadomesti običajno dudo, se pokaže izboljšanje odklonov v razvoju. Triletniku lahko biofunkcionalna duda služi kot pomoč, da se lažje odvadi običajne dude. Naj ob tem dodam, da je dojenje do prvega leta starosti brez uporabe kakršnekoli dude še vedno najboljše za pravilen razvoj v področju ust, vendar v praksi idealnih pogojev žal vedno ne moremo zagotoviti.