Duda naj podpira otrokov naravni razvojSinov križni ugriz je ortodontskega strokovnjaka Herberta Picka spodbudil k razvoju ortodontsko optimizirane dude, ki zaradi svoje posebne oblike in uporabljenih materialov izjemno zmanjšuje tveganje za neustrezen razvoj ust, čeljusti in ugriza. Ker je zasnovana biofunkcionalno, podpira otrokov naravni razvoj, ne povzroča deformacij in ne otežuje dihanja. Poleg preventivne funkcije ima duda tudi korektivni učinek – to potrjujejo nekateri dokazi, ki pa so še znanstveno preverjajo.

Duda kot eden izmed načinov prilagoditve nagona naravnega sesanja pri novorojenčkih in dojenčkih lahko pripomore k nepravilnostim v razvoju čeljusti, motnjam dihanja in težavam pri požiranju. Sesanje običajne dude in prsta namreč vpliva na nepravilen razvoj otrokovih zob in čeljusti pri skoraj 70 odstotkih otrok, zato sta dojenje in neuporaba kakršne koli dude sploh najboljša načina za pomirjanje dojenčkov. To ugotavljajo tudi izsledki raziskave, objavljene v Zobozdravstvenem vestniku (2005, let. 60),* ki je preverjala povezavo med trajanjem dojenja, pogostostjo sesalnih razvad ter zobnih in čeljustnih nepravilnosti. Avtorji so ugotovili, da je pri otrocih, ki so bili dojeni kratek čas, pogostost sesalnih razvad ter zobnih in čeljustnih nepravilnosti večja kakor pri otrocih, ki so bili dojeni daljši čas.


V raziskavo je bilo vključenih 362 otrok (179 deklic in 183 dečkov). Najpogostejše ugotovljene nepravilnosti pri otrocih, ki so sesali dudo, so bile odprti ugriz sekalcev, križni ugriz stranskih zob in distalni ugriz ter povečana sagitalna stopnica. Pri otrocih, ki so se prehranjevali po steklenički, je bilo najpogosteje opaziti odprti ugriz sekalcev in distalni ugriz ter povečano sagitalno stopnico. Najpogostejše nepravilnosti pri otrocih, ki so sesali prst, pa so bile odprti ugriz sekalcev ter distalni ugriz in povečana sagitalna stopnica.

Če otrok dudo že uporablja, je še toliko pomembneje, da ta podpira naravno in zdravo rast čeljusti in zob. Kakšna duda to zmore, nam pove primerjava med običajno in ortodontsko optimizirano dudo.


Dr. Herbert Pick pravi, da je pri dudi CURAPROX Baby, ki jo je razvil, povezava med sesalnim delom dude in ustnim ščitom zasnovana tako, da je čim bolj ploska. S tem se kar najbolj zmanjša možnost za razvoj odprtega ugriza. Duda se prilega ob nebo v konkavni obliki in stranski krilci preprečujeta nastanek križnega ugriza prav s simuliranjem pritiska jezika na straneh neba. Duda je izdelana večinoma iz silikona, tako da mehka silikonska membrana daje prijeten občutek in podpira naravni proces požiranja. Druga velika prednost pa je, da duda posnema bradavico in tako spodbuja razvoj jezika. Vse druge običajne dude pritisnejo v sredino neba in preprečijo jeziku pritiskanje ob straneh neba. Taka duda zato lahko povzroči gotsko nebo, ki se navadno povezuje s križnim ugrizom. Z ortodontsko optimizirano dudo se želi nadomestiti funkcija jezika, da se s tem prepreči nastanek križnega ali odprtega ugriza.


Duda s korektivnim učinkom

Vloga biofunkcionalne dude pa ni le preventivna, ampak tudi korektivna. To pomeni, da lahko celo pozdravi težave, ki so nastale ob uporabi običajne dude ali sesanju prsta. Dr. Pick pove, da se trenutno izvajajo začetni poskusi z vključevanjem logopedov in ortopedov, ki predpisujejo uporabo dude v terapevtske namene. Za dvo- ali triletnike druge možnosti zdravljenja skorajda ni. Pri tej starosti tradicionalne ortodontske metode ali terapije govora niso izvedljive ali le v omejenem obsegu. Iz svoje prakse navaja primer, ko je zdravil triletnega bolnika z izredno odprtim ugrizom in v približno 18 mesecih ga je uspelo bolj ali manj povsem odpraviti. Pravi, da dudo takoj, ko opazimo prve znake križnega ugriza, lahko uporabimo za preprečevanje, da bi stanje postalo očitno. Ortodontsko optimizirana duda namreč tako olajša širitev neba, da pri nastajajočem križnem ugrizu povzroči povrnitev v normalni ugriz. Duda CURAPROX Baby tako povezuje rešitev za tveganje nepravilnosti in priložnost, da se začne ortodontsko zdravljenje s pozitivnimi rezultati.

* B. Jelen, M. Ovsenik, G. Vidmar, N. Košir: Povezava med trajanjem dojenja, pogostostjo sesalnih razvad in zobnih ter čeljustnih nepravilnosti. Zobozdravstveni vestnik, 2005; 60: 263-270.