Motnje spanja pri otrocih v ortodontski obravnaviRaziskovalci oddelka za dentalno medicino Univerze Case Western Reserve, so odkrili, da je okoli 7 % otrok, starih med 9 in 17 let, ki so v ortodontski obravnavi, podvrženih večjemu tveganju za pojav motenj spanja, ki ga povzroča nepravilno dihanje. To lahko vodi v nemirnost in hiperaktivnost, povzroča pa lahko tudi težave s koncentracijo. Pri reševanju tovrstnih težav imajo pomembno vlogo ortodonti.

Motnje spanja niso zmeraj prepoznane

Motnje spanja, ki jih povzroča nepravilno dihanje so raznolike, vsem pa so skupni nenormalni vzorci dihanja, na primer spalna apneja, kažejo izsledki študije, v kateri je sodelovalo več kot 300 otrok. Eden od avtorjev študije, prof. J. Martin Palomo, priznava, da na tem področju še zmeraj največji izziv predstavlja prepoznavanje motenj spanja, zaradi nepravilnega dihanja. Posledično namreč otroci s tovrstnimi težavami niso ustrezno obravnavani. »Z nepravilnim dihanjem med spanjem se z veliko verjetnostjo srečuje tudi enak odstotek najstnikov v ortodontski obravnavi«, še dodaja prof. Palomo.


Pomembna vloga ortodontov

Pri prepoznavanju in reševanju tovrstnih težav imajo pomembno vlogo ortodonti, ki pri otrocih lahko opazijo spremenjene obrazne poteze ter nepravilno rast čeljusti in zob.

Težave se pri otrocih in odraslih kažejo na različne načine. Medtem ko odrasli zehajo, imajo težke veke in si znajo vzeti čas za počitek, otroci postanejo hiperaktivni. V spanju lahko smrčijo, dihajo skozi usta, se zbujajo s suhimi usti ali se težje koncentrirajo. Palomo največjo težavo vidi v tem, da so simptomi težav s spanjem, ki jih povzroča nepravilno dihanje, zelo podobni simptomom motnje pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD), zato so takšni otroci velikokrat napačno zdravljeni. Po njegovem bi pri hiperaktivnih otrocih najprej bilo treba izločiti težave s spanjem, preden se jih zdravi za hiperaktivnostjo.


Vir: Dental Tribune