Pomagajte otroku, da bo njegov prvi stik z zobno ščetko prijetenČeprav mlečni zobje v nekaj letih izpadejo in jih nadomestijo stalni, njihove nege ne gre zanemarjati. Še več, otroške zobe moramo posebno dobro negovati, saj so zaradi tanjše sklenine dovzetnejši za napad kariesa. Njihovo slabo zdravje lahko resno škodi tudi stalnim zobem, ki se začnejo razvijati takoj, ko izrastejo prvi mlečni.

Zametki mlečnih zob se začnejo razvijati že v nosečnosti

Pomembno je, da se bodoča mamica zaveda, da s svojim življenjskim slogom in odločitvami, ki jih vsakodnevno sprejema, vpliva na zdravje svojega otroka. Tako recimo s skrbno izbrano prehrano lahko zagotovi dovolj snovi, potrebnih za razvoj organizma in zob otroka. Zobje s pravilno sestavo se bodo lažje branili pred poškodbami in obrabo vse življenje. Prehrana lahko pripomore tudi k pravočasnemu izraščanju zob, kar prepreči nekatere morebitne nepravilnosti v razvoju zobovja.

Za pravilen razvoj trdih zobnih tkiv je dobro, da je prehrana nosečnice bogata z vitaminom D, kalcijem, fosforjem, fluorom in drugimi elementi v sledovih.


Pomen prvih zob

Nekateri starši pogosto podcenjujejo pomen zdravja mlečnih zob svojih otrok, saj menijo, da bodo ti zobje hitro izpadli, zato ni treba posebej skrbeti zanje – to pa sploh ne drži. Za otrokovo ustno zdravje je treba začeti skrbeti takoj, ko izraste prvi zobek. Takrat se namreč začne pod njim razvijati stalni zob, ki mu slabo negovani mlečni lahko resno škodi. Prav tako mlečni zob pripravlja prostor stalnemu. Če otrok predčasno izgubi mlečni zob, se začne ta prostor hitro ožiti, kar je lahko razlog za poznejše ortodontske težave.


Otrokov stik z zobno ščetko naj bo prijeten

Zelo pomembno je, da otroku že zgodaj približamo ustno higieno, saj je to odločilnega pomena za njegovo ustno zdravje in zdravje celotnega organizma tudi v poznejših letih. Pri tem je pomembno, kakšen bo otrokov prvi stik z zobno ščetko. Če bo neprijeten ali celo boleč, smo si naredili medvedjo uslugo, ob prijetni izkušnji pa bo navajanje na to opravilo precej enostavnejše. Ščetine naj bodo zelo mehke in goste. Tako bo ščetka nežna, a zelo učinkovita. Priporočljivo je, da ima ščetka zaščiteno glavo, da se zmanjša tveganje za poškodbe. Pomembno pa je tudi držalo, ki mora omogočati dober oprijem tako otrokom kot staršem. Ti naj vsaj do otrokovega desetega leta pomagajo pri ščetkanju.

Starši so zgled

K otrokovemu odnosu do čiščenja zob s pozitivnim zgledom največ pripomorejo starši. Njihova naloga je tudi, da približno do desetega leta ali še dlje otrokom pomagajo pri ščetkanju. Odvisno je seveda od tega, kdaj si je otrok sposoben sam kakovostno očistiti zobe. Otroci si bodo z vodoravnimi gibi znali očistiti grizne površine že okoli tretjega leta, nežni krožni gibi po robu med zobom in dlesnijo pa so še vedno naloga staršev.


Zgodbice za zdrav nasmeh

Ker je ščetkanje zob v prenekateri družini eno izmed bolj stresnih opravil, smo zasnovali zgodbice, ki bodo pomagale ustvariti prijetno večerno rutino, ko je treba umiti tudi zobe (no, nanje ne smemo pozabiti niti zjutraj). Obenem nas bodo kratke pravljice v obliki slikanice na ljubek in duhovit način spomnile na redno skrb za ustno higieno otrok ter nas vsak dan poučile o dejstvih, ki so povezana z ustno higieno naših najmlajših. Sledite nam na Instagram profilu @curaprox_slovenija in vsak večer, od 18.30, na Instagram zgodbah (#IGstories) preberite, kako naši junaki spoznajo, da so majhni zobki velika stvar.