Otroški zobje na udaruZa ohranitev zdravih zob je poleg pravilnega in rednega čiščenja zelo pomembno tudi navajanje otroka na zdravo prehrano in omejevanje uživanja sladkorja. Pri slednjem imajo najpomembnejšo vlogo predvsem starši, ki otroku dajejo sladkarije, saj ga s tem kaj hitro naučijo uživanja v sladkih razvadah, kar ima za posledico veliko zdravstvenih težav.

Sladka pot do težav

Otrok si ne bo želel sladkorja, dokler ga ne bo poskusil. Zato se tisti otroci, ki jim starši omogočajo uživanje sladkarij in sladkanih pijač, na sladkor takoj navadijo. To lahko povzroči številne težave v otroštvu in kasnejšem življenju:

- zobno gnilobo na mlečnih in/ali stalnih zobeh (če se pojavi že na mlečnih, je večja verjetnost, da se bo tudi na stalnih),

- večje tveganje za debelost, razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in drugih bolezni,

- zasvojenost s sladkorjem.

Največja nevarnost za mlečne zobe je prehrana z veliko sladkorja iz stekleničke, saj je sladkor v stiku s prvimi zobki med hranjenjem, ki pogosto traja več deset minut, zelo škodljiv. Tako so otroški zobje dlje časa izpostavljeni napadu kisline in sladkorjev z vseh strani. Nevarnost predstavljajo tudi t. i. skriti sladkorji, ki jih vsebuje veliko hrane in pijače. Ti zagotavljajo hrano bakterijam zobnega plaka in so odgovorni za razvoj zobnega kariesa. Sladkor namreč fermentira in s tem tvori kislino, vrednost pH v slini se zniža (postane kisla), in zobna sklenina je napadena.

Pomembni so prvi koraki

Če otroka že od rojstva navajamo na nesladkane napitke in ga hranimo s hrano brez dodanih sladil, ki nam jo je priporočil zdravnik, je možnost, da bo imel zdrave zobke, veliko večja. Dobro je vedeti, da so zdravi mlečni zobje osnova za zdrave stalne zobe, zato ni vseeno, kaj, kdaj in kako otrok jé. Prav tako mu je koristno čim prej privzgojiti občutek o pomembnosti skrbi za svoje zobke, saj je veliko verjetneje, da bo taka navada trajala vse življenje. Pozabiti pa se ne sme tudi na redne obiske pri zobozdravniku. Tukaj lahko preberete, kako otrok najlaže premaga strah pred zobozdravnikom.