Uporabite kodo NASMEH za 20 % popust na vse izdelke, do 31. decembra 2023.


Za mnoge starše blagoslov, za ortodonte pa pogosto prekletstvo: duda kot eden izmed načinov prilagoditve nagona naravnega sesanja pri novorojenčkih in dojenčkih lahko pripomore k nepravilnostim v razvoju čeljusti, motnjam dihanja in težavam pri požiranju. Nova duda CURAPROX Baby ponuja rešitev. Dental Tribune Online je objavil intervju s priznanim ortodontom dr. Herbertom Pickom v Hamburgu – o smislu, namenu in pomembnosti uporabe dud ter o nedavnih ortodontskih ugotovitvah glede otrok.Dental Tribune Online: Kako je pri vas nastala ideja o razvoju dude?

Dr. Herbert Pick: Študiral sem humano medicino in zobozdravstvo ter 40 let delal v ortodontiji. Do danes sem v svoji karieri zdravil 10.000 bolnikov. Dudo pa preučujem že 30 let. Prav tako sem pred 27 leti postal oče. Moj sin je rad sesal in od dude ga nisem mogel odstaviti. Pri njem se je razvil križni in odprti ugriz, pri njegovih dveh letih pa je bila ta nepravilna poravnanost zob že opazna. Ker otroci običajno nimajo zadostnih intelektualnih sposobnosti, da bi se tako stanje čeljusti zdravilo pred njihovo dopolnjeno starostjo sedmih let, sem preučeval najnovejšo literaturo o tem vprašanju. V zahodni Evropi ima od 70 do 80 odstotkov otrok dudo in eden od dveh ali treh razvije križni ali odprti ugriz. To sem želel spremeniti in razvil sem dudo, ki deluje odlično.

Ali imajo torej dude ključno vlogo pri razvoju čeljusti?

Da, tako je. Katera koli običajna duda bo pritisnila v sredino neba in preprečila jeziku pritiskanje ob straneh neba. Normalna duda zato lahko povzroči stanje, znano pod imenom »gotsko« nebo in ki se navadno povezuje s križnim ugrizom. Z našo dudo želimo nadomestiti funkcijo jezika in s tem preprečiti nastanek križnega ali odprtega ugriza.

Naša duda CURAPROX Baby ponuja tudi nekatere pomembne prednosti za zdravje. Ker ozko nebo ovira dihanje, potrebujemo določeno količino prostora za zrak, da lahko dihamo skozi nos. Glavna razlika med nosnimi in ustnimi dihalci je v tem, da so ljudje, ki dihajo skozi usta, bolj dovzetni za okužbe. Tisti, ki dihajo skozi usta, zbolevajo za tudi veliko več vnetji srednjega ušesa. Dihanje skozi usta prav tako moti naš duševni razvoj, saj povzroča smrčanje in motnje spanja. Nemoteno dihanje skozi nos temelji na širokem nebu in z dudo CURAPROX Baby to lahko omogočimo.


Kako deluje duda?

Pri dudi CURAPROX Baby je povezava med sesalnim delom dude in ustnim ščitom zasnovana tako, da je čim bolj ploska. S tem se kar najbolj zmanjša možnost za razvoj odprtega ugriza. Duda se prilega ob nebo v konkavni obliki in stranski krilci preprečujeta nastanek križnega ugriza prav s simuliranjem pritiska jezika na straneh neba.

Duda je večinoma izdelana iz silikona. V proizvodnji dud se običajno uporabljajo trije materiali: guma, lateks in silikon. Medicinsko gledano je silikon praktično neškodljiv material; naš silikon proizvajata samo dve podjetji na svetu. Mehka silikonska membrana daje prijeten občutek in podpira naravni proces požiranja. Druga velika prednost pa je, da duda posnema bradavico in tako spodbuja razvoj jezika.

Obstaja samo ena duda za vse novorojenčke in dojenčke?

Seveda ponujamo različne velikosti dud za otroke različnih starosti in teže. Za novorojenčke imamo velikost 0, saj smo ugotovili, da ne posegajo vedno takoj po dudah s širokimi krilci. Ta duda »nič« je zasnovana za to, da se jih otroci navadijo uporabljati. Razvoj čeljusti je povezan z razvojem teže. Čeljust raste tako, kot otrok pridobiva težo. Ko se teža otroka podvoji, je treba uporabiti dudo velikosti 1 in tako naprej.

Ali ste razvili svojo dudo kot terapevtski pripomoček ali kot način za preprečevanje nepravilnosti?

Duda CURAPROX Baby je zasnovana predvsem kot sredstvo za preprečevanje. Mnogi moji kolegi ne delajo z novorojenčki in ne vidijo svojih pacientov nič prej kot šele pri starosti petih ali šestih let in če je bil pri njih ugotovljen križni ugriz. Večina se jih ne zaveda, pri koliko otrocih se je razvil križni ali odprti ugriz zaradi dude. Navsezadnje so ta stanja lahko tudi prirojena ali dedna, kot je to v primeru Downovega sindroma ali razcepa ustnice ali neba. Trenutno se izvajajo tudi začetni poskusi z vključevanjem logopedov in ortopedov, ki uporabljajo dude v terapevtske namene. Za dvo- ali triletnike druge možnosti zdravljenja skorajda ne obstajajo. Pri tej starosti tradicionalne ortodontske metode ali terapije govora niso izvedljive ali le v omejenem obsegu. Naša duda povezuje to vrzel med pojavom nepravilnosti in priložnostjo, da se začne ortodontsko zdravljenje z izjemnimi rezultati.


Ali je eden od rezultatov tudi, da se nastajajoči križni ugriz lahko res odpravi zaradi dude?

Tako je. Celo bolniki z zelo odprtim ugrizom doživijo dramatično izboljšanje svojega stanja, kadar uporabljajo to dudo. Nekoč sem na primer zdravil triletnega bolnika z izredno odprtim ugrizom in v približno 18 mesecih nam ga je uspelo bolj ali manj povsem odpraviti. To nikakor ni osamljen primer. Takoj ko opazimo prve znake križnega ugriza, lahko dudo uporabimo za preprečevanje, da bi stanje postalo očitno. Na tej stopnji se zdi, da naša duda olajša širitev neba na tak način, da pri nastajajočem križnem ugrizu povzroči povrnitev v normalni ugriz. Zdi se, da jezik razvije drugačen vzorec požiranja, ki prav tako spodbuja razširjenje. Drugi problem je, da se jezik prilagaja prostoru med zgornjimi in spodnjimi sekalci, ki se ustvari zaradi široke povezave med sesalnim delom dude in ščitom za usta. To povzroča motnje govora in požiranja, kot je na primer lisping. Pri naši dudi se zdi, da bi lahko popravila to disfunkcijo jezika. Za to je že nekaj prvih dokazov, vendar so v procesu znanstvenega preverjanja.

Katere klinične študije so na voljo?

Zobne nepravilnosti raziskuje otroška zobna ambulanta na univerzi v Baslu. V začetnih kliničnih študijah se je pokazalo, da so se nepravilnosti po uporabi dude v treh do šestih mesecih bistveno zmanjšale. Videli smo celo primere, ko je nepravilnost izginila spontano, še zlasti v tistih primerih, kjer se križni ugriz še ni pokazal. O tem obstajajo dokazi pri nekaterih sodelujočih v študiji. Univerza v Baslu trenutno dela na napravi, ki lahko izmeri porazdelitev pritiska jezika. To nam bo omogočilo klinično analiziranje prilagoditve jezika z visoko stopnjo natančnosti in s tem še dodatno izboljšanje naših dud. Skupaj s strokovnjaki iz Curadena bomo kmalu objavili svoje prve ugotovitve na tem področju.

Bi priporočali dudo vsem staršem?

Dojenje in neuporaba kakršne koli dude je najboljši način za pomirjanje dojenčkov. Če dojite dovolj dolgo, dude ne boste potrebovali. Če pa boste morali uporabiti katero, se prepričajte, da je to dobra duda, ki spodbuja razvoj.

To je tudi dejavnik, za katerega sem si prizadeval pri razvijanju naše dude. V prvih mesecih se jezik dojenčka dobro usposobi in razvoj jezika je ključen v prvih letih otrokovega razvoja. Namen naše dude je podpirati in spodbujati naravni razvoj. Da se popravi nepravilnost, lahko otroci sesajo dude tudi nekaj ur čez dan, vendar ne nenehno. V primerih že obstoječe nepravilnosti se duda lahko uporablja tudi izven »kritičnih« dveh let in pol, saj je očitno, da ima njena uporaba korektivni učinek.


Ko ste delali kot ortodont, ali ste opazili razlike v razvoju križnega ugriza med dečki in deklicami? Lahko podrobneje pojasnite te razlike?

Moja teorija, ki temelji na praktičnih izkušnjah, je, da so križni ugrizi pogostejši pri deklicah in pogosteje levostranski kot desno. Mislim, da so razlogi za to evolucijski. Deklice se rodijo z manjšo porodno težo kot dečki, nato pa jih prehitijo. Razvoj čeljusti poteka vzporedno z razvojem teže. Mlečni zobje in mlečni podočniki se pri deklicah pojavljajo v zgodnejši fazi, pri čemer je verjetno, da bo to v času, ko se uporablja duda. Videti je, da tudi možgani vplivajo na razvoj levih in desnih mlečnih podočnikov, saj se ti lahko pojavijo v različnih obdobjih in to očitno nadzirajo možgani. Pri svojem delu sem preiskoval povezavo med otroki desničarji ali levičarji ter razvojem njihovega križnega ugriza. Rezultati morda niso natančni, vendar pa kažejo, da je prisiljen ugriz ali križni ugriz določen s prvim podočnikom. To je moja teorija. Evolucijska teorija je seveda že dokazana.

Do sedaj se je vaše področje posvečala bolj popravljanju in izboljševanju nepravilnosti kot pa preprečevanju. Kako je preprečevanje vključeno v ortodontijo?

Načeloma bi kot zdravniki morali izvajati preprečevanje in se skušali izogniti boleznim oziroma nepravilnostim že iz etičnih razlogov. Kljub temu imamo še vedno veliko dela, tako da s preprečevanjem svojih obremenitev očitno ne zmanjšujemo. Žal med ortodonti v preprečevanje usmerjen pristop še vedno ni uveljavljen. Ortodonti lahko na primer uspešno zdravijo križni ali odprti ugriz, vendar doslej niso posvečali dovolj pozornosti temu, kaj te nepravilnosti povzroča, še posebej pri otrocih. V zvezi s tem bi zelo rad videl spremembo v splošnem stališču. Širina razpoložljivih informacij v ortopediji je razmeroma slaba.


Kako pomemben mislite, da je vaš razvoj na mednarodni ravni?

Mislim, da je po dudah CURAPROX Baby veliko povpraševanja po vsem svetu. V Severni Ameriki je na primer število nepravilnosti podobno visoko. Moji kolegi iz Skandinavije se zelo zanimajo za preprečevanje in to je območje, s katerega prihaja večina študij. Na Švedskem je bilo na primer izračunano, da križni ugriz nastane pri 37 odstotkih otrok, ki uporabljajo dude. Kot sem že omenil, mislim, da ima v razvitih državah križni ugriz med 30 in 45 odstotkov otrok z dudo. Manj nepravilnosti je seveda v državah v razvoju, vendar ne poznam študij, ki bi to obravnavale.

Kakšno je vaše stališče o razmišljanju, da so dude magneti za mikrobe? Kaj menite o higienskih vidikih?

Mislim, da otrok ni treba vzgajati v preveč sterilnem okolju. Zgraditi morajo obrambni sistem in igranje na prostem jim pri tem pomaga. Prav tako mislim, da odrasli ne bi smeli lizati dud svojih otrok. Ustna flora odrasle osebe je drugačna od flore otroka. Prav tako sploh ni pomembno, da je duda padla iz otroških ust. Jaz bi jo spral z vodo in nato nadaljeval z njeno uporabo.

Dudo ste predstavili že leta 2008, vendar pa ste se takrat odločili, da se osredotočite še na njen nadaljnji razvoj in sodelovanje s Curadenom. Zakaj ste se odločili za to partnerstvo?

Curaden je sinonim za kakovost in v svojih prizadevanjih kaže veliko zavezanost podpori dentalne medicine kot celote. Pri delu me pogosto sprašujejo, zakaj priporočam še posebej CURAPROXove proizvode. Curaden se osredotoča predvsem na kakovost in funkcionalnost izdelkov, ne na ceno. Podjetje se zaveda, da se moramo vključiti že v zgodnji fazi vzgoje otroka. Optimalna ustna higiena je vedno ključ otrokovega razvoja. Naša usta in zobje so vrata v naše telo, izhodišče in ključnega pomena za naš razvoj. Duda CURAPROX Baby je zato na voljo izključno v lekarnah in ambulantah. Ne nazadnje je to izdelek, ki so ga zasnovali zobozdravniki. Curaden je idealen partner za učinkovit razvoj zob pri vseh generacijah.

In na koncu nas zanima še, kako je danes z vašim sinom?

Z zobnega vidika ne prav dobro. Njegov ugriz je še vedno asimetričen in še vedno je prisoten nekoliko odprti ugriz. Ne glede na to pa sem vesel, da lahko moja duda pomaga drugim otrokom in staršem.

Najlepše se vam zahvaljujemo za pogovor.