Slabo negovani mlečni zobje lahko resno škodijo stalnim zobemMlečni zobje so tisti, ki si jih vsi zapomnijo – mnogi starši po neprespanih nočeh, otroci pa po majhnih pozornostih, ki jih dobijo od zobne miške ali vile v zameno za izpadli mlečni zobek. Tudi zato je toliko pomembnejše, da za ta zaklad v ustih kar najbolje poskrbimo. Zobna miška vendar ne vzame piškavih zob, mar ne?

Pomen prvih zob

Nekateri starši pogosto podcenjujejo pomen zdravja mlečnih zob svojih otrok, saj menijo, da bodo ti zobje hitro izpadli in zato ni treba posebej skrbeti zanje, kar pa sploh ne drži. Za otrokovo ustno zdravje je treba začeti skrbeti takoj, ko izraste prvi zobek. Takrat se namreč začne pod njim razvijati stalni zob, ki mu slabo negovani mlečni zob lahko resno škodi. Prav tako je mlečni zob tisti, ki 'drži' prostor stalnemu zobu. V primeru, da otrok predčasno izgubi mlečni zob, se začne ta prostor hitro ožiti, kar je lahko razlog za kasnejše ortodontske težave.


CURAPROX CuraKid 4260Očistiti je potrebno vse zobne površine vsakega zoba

Pri mlečnih zobeh je posebno pozornost treba nameniti brazdam (fisuram) na griznih ploskvah. Prvi zobje imajo te ploskve namreč zelo izrazite oziroma globoke, tako da so izvrstno zatočišče za ostanke hrane. Najlažje jih je kakovostno očistiti s čopasto ščetko, ki ima en snop okroglo prirezanih ščetin in omogoča dostop tudi do zelo skritih kotičkov. Takšna pa pride prav še za prve stalne zobke – šestice, ki jih z običajno ščetko, v času izraščanja, velikokrat pozabimo poščetkati.
Pomena preventive pri ustnem zdravju nikoli ne moremo dovolj poudariti, zato je zmeraj pravi trenutek, da bolj resno poprimemo za zobno ščetko in druge pripomočke za ustno higieno ter svoje najmlajše motiviramo k bolj vestnemu ščetkanju. Naj nas k temu ne opomnita bolečina ali zobozdravnik!