Uporabite kodo BLUEM20 za 20 % popust na vse izdelke Bluem, do 31. 7. 2024.

Kar pojemo in popijemo pomembno vpliva na naše ustno in splošno zdravje. Za zdrav nasmeh pa ni pomembno le, da skrbimo za uravnoteženo prehrano, ampak se moramo posvetiti tudi čiščenju zob. Preverite, kako nanje vpliva določena hrana in kako pravilno vzdrževati kakovostno ustno higieno.

Kislinska erozija zob in prehranjevalne navade

Kislinska erozija zob skupaj s kariesom in boleznimi obzobnih tkiv (parodontalne bolezni) spada med najpogostejše težave v ustni votlini. Erozija zob nastane, ko kisline iz hrane in pijače ali želodca načnejo zobno sklenino. Kot ugotavlja nedavna študija, objavljena v British Dental Journal, pa krivde ne gre pripisati le pogostejšemu uživanju kisle hrane in pijače, ampak je pomembno tudi, kakšne so naše prehranjevalne navade.

Kaj razkrivajo zobne obloge neandertalcev?

Nedavna študija, objavljena v znanstveni reviji Nature, ponuja vpogled v prehranske navade neandertalcev prav tako pa razkriva, da so naši predniki že pred več kot 40.000 leti za lajšanje težav uporabljali »aspirin«.

Lep nasmeh pričarajo tudi slastni okusi

Praznični december ne prinaša zgolj prijetnih presenečenj pod okrašenim drevescem, pač pa tudi številne kulinarične presežke. Nobenih razlogov ni, da si v pravi meri ne bi privoščili odlične mamine pojedine ali babičinih sladkih pregreh, saj tudi slastni okusi na obraz pričarajo lep nasmeh. Vendar pred spanjem ne pozabite zaviti še v kopalnico.

Da besed ne bo pospremil neprijeten vonj

Ste se že kdaj pogovarjali s prijateljem, sodelavcem ali prodajalcem, ki je govoril zanimive stvari, vendar ste zaradi njegovega zadaha želeli pogovor čim prej zaključiti? Raziskave kažejo, da je za slab zadah kar v 75 odstotkih kriva slaba ustna higiena. Slednjo je ob rednemu in temeljitemu ščetkanju zob potrebno nadgraditi s čiščenjem jezika.

Hrana in lep nasmeh

Spomladanski in poletni čas nas običajno spodbudita k uravnoteženi prehrani z več gibanja in zdravega načina življenja, saj se je treba pripraviti na poletje v kopalkah. Vendar pa uravnotežena prehrana ni pomembna le za telo in duha, ampak tudi za lep nasmeh. V nadaljevanju povzemamo, kateri vitamini in minerali so po mnenju Ameriške akademije za splošno zobozdravstvo pomembni za zdravje zob in dlesni ter kateri hrani se je bolje ogniti.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti