Kislinska erozija zob in prehranjevalne navadeKislinska erozija zob skupaj s kariesom in boleznimi obzobnih tkiv (parodontalne bolezni) spada med najpogostejše težave v ustni votlini. Erozija zob nastane, ko kisline iz hrane in pijače ali želodca načnejo zobno sklenino. Kot ugotavlja nedavna študija, objavljena v British Dental Journal, pa krivde ne gre pripisati le pogostejšemu uživanju kisle hrane in pijače, ampak je pomembno tudi, kakšne so naše prehranjevalne navade.

Kako jemo, je skoraj tako pomembno, kot kaj zaužijemo

Cilj študije je bil ugotoviti, kako različne navade lahko povečajo tveganje za erozijo zob pri posameznikih. Izsledki so pokazali, da je erozija zob najbolj prizadela tiste, ki so kislo hrano in pijačo uživali tudi med posameznimi obroki.

Kdor pogosto uživa kisle pijače, med katere spadajo na primer gazirani napitki, ima 11-krat več možnosti za zmerno do močno erozijo zob v primerjavi s tistimi, ki takšnih pijač ne pijejo. Eden od dejavnikov tveganja je tudi srkanje kislih pijač skozi cel dan ali zadrževanje pijače v ustih, zato je za pitje priporočljivo uporabiti slamico. Tako imajo zobje manj stika s kislo tekočino. (Vir: Dental Tribune)

Kako se izogniti kislinski eroziji zob?

Upoštevajte pravilo 30 minut.

Naj se vam po jedi ne mudi umivati zob. Priporočljivo je namreč počakati vsaj 30 minut, saj ščetkanje zob takoj po obroku lahko poškoduje zobno sklenino. Uživanje hrane in pijače namreč spremeni pH v ustih. Okolje ustne votline postane kislo, zaradi česar se zmehča zobna sklenina, ki jo s ščetkanjem lažje poškodujemo. Enako velja za ščetkanje pred obrokom. K jedi sedite vsaj 30 minut po tem, ko ste si umili zobe.

Uporabljajte mehko zobno ščetko.

Stremite k temu, da uporabljate izdelke za ustno higieno, ki so učinkoviti in neškodljivi. Mednje zagotovo sodi mehka zobna ščetka, ki je kos tudi vsem bakterijam, ki se »zavlečejo« v rob med zobmi in dlesnijo.


Zmanjšajte uživanje kisle hrane in pijače skozi ves dan.

Dobro se je izogibati prepogostemu uživanju hrane in pijače, ki ima pH vrednost med 0 in 7, ter tako velja za kislo. To še posebej velja za uživanje kislih pijač (npr. gazirani napitki, energijske pijače). Odsvetuje se srkanje skozi ves dan, priporočljivo jih je piti s slamico.