Lep nasmeh pričarajo tudi slastni okusiPraznični december ne prinaša zgolj prijetnih presenečenj pod okrašenim drevescem, pač pa tudi številne kulinarične presežke. Nobenih razlogov ni, da si v pravi meri ne bi privoščili odlične mamine pojedine ali babičinih sladkih pregreh, saj tudi slastni okusi na obraz pričarajo lep nasmeh. Vendar pred spanjem ne pozabite zaviti še v kopalnico.


Zakaj? Da bo lep nasmeh na obrazu trajal dlje, je pred spanjem potrebno poskrbeti za ustno higieno. Namreč, bakterije bodo sladkorje in ogljikove hidrate iz hrane, v kateri ste čez dan uživali, spremenile v kisline, ki postopoma uničujejo zobno sklenino.

Nikar pa ne mislite, da boste zobe natančno očistili samo z zobno ščetko. S slednjo boste očistili le tri od petih površin vsakega zoba. Med zobmi pa se bodo bakterije čezmerno namnožile in načele najtršo snov v vašem telesu. Zato ustni higieni namenite še nekaj dodatnih minut in ostali dve površini vsakega zoba očistite še z medzobnimi ščetkami.

Ker rutina na dolgi rok ni najboljša,
na kratko ponovimo, kako je potrebno ščetkati.

Zobno ščetko vodoravno prislonite k dlesnim tako, da bo polovica ščetin pokrivala dlesni, polovica pa sprednja sekalca.

• Ščetko rahlo nagnite, da ščetine usmerite v zgornjo dlesen. Čistite z majhnimi krožnimi gibi, brez pritiskanja.

• Težko dostopna mesta pri kočnikih očistite tako, da ščetko postavite navpično. S krožnimi gibi zaokrožite okoli zadnjega kočnika.

• Tudi na sprednjem loku ščetko obrnite navpično. Zaokrožite po zunanjem in notranjem loku zgornjih zob.

Enako ponovite na spodnjih zobeh. Nato uporabite še medzobne ščetke in ste gotovi.

Medzobno ščetko postavite na mesto vhoda v medzobni prostor: med zoboma pri dlesni.

• Pod ustreznim kotom jo potisnite do sredine medzobnega prostora in nato naprej, da konica medzobne ščetke preide na drugo stran.

• Nato jo previdno izvlečite in ponovimo pri vseh medzobnih prostorih.

Enkrat noter, enkrat ven, enkrat na dan. Končano!