Hrana in lep nasmehSpomladanski in poletni čas nas običajno spodbudita k uravnoteženi prehrani z več gibanja in zdravega načina življenja, saj se je treba pripraviti na poletje v kopalkah. Vendar pa uravnotežena prehrana ni pomembna le za telo in duha, ampak tudi za lep nasmeh. V nadaljevanju povzemamo, kateri vitamini in minerali so po mnenju Ameriške akademije za splošno zobozdravstvo pomembni za zdravje zob in dlesni ter kateri hrani se je bolje ogniti.

Vitamini in minerali

Kalcij

Kalcij je večinski gradnik zob in kosti, torej tudi čeljusti. Njegovo pomanjkanje pomeni tudi tveganje za nastanek vnetja dlesni in zobne gnilobe.

Živila, ki vsebujejo kalcij: brokoli, kitajsko zelje, mleko in mlečni izdelki, stročnice, ostrige in fige.

Železo

Pomanjkanje železa lahko povzroči vnetja jezika, na sluznici pa lahko nastanejo ranice.

Živila, ki vsebujejo železo: rdeče meso, jetra, otrobi žitaric, rdeča paprika, temna zelenjava in lešniki.

Vitamin B3 (niacin)

Pomanjkanje vitamina B3 lahko povzroči zadah in razjede v ustih, na srečo pa se nahaja v številnih živilih, tako da ga lahko enostavno zaužijemo.

Živila, ki vsebujejo vitamin B3: drobovina, piščančje meso, ribe in jajca, avokado, datlji, paradižnik, listnata zelenjava, brokoli, alga spirulina, oreški, stročnice in polnovredne žitarice.

Vitamin B12 in B2 (riboflavin)

Rane v ustih lahko nastanejo tudi ob pomanjkanju teh dveh vitaminov.

Živila, ki vsebujejo vitamin B12 in B2: vitamin B12 – rdeče in piščančje meso, jetra, svinjina, ribe, mleko in mlečni izdelki; vitamin B2 – kvas, jajca, špinača, mandlji. Oba vitamina se nahajata tudi v algah spirulina.

Vitamin C

Premalo tega vitamina lahko povzroči krvaveče dlesni in izgubo zob.

Živila, ki vsebujejo vitamin C: jagode, papaja, agrumi, surova rdeča paprika, ohrovt, brokoli, grah in krompir.

Vitamin D

Vitamin D je pomemben, ker telesu pomaga absorbirati kalcij. Človek, ki je izpostavljen soncu, za svoje potrebe pridela dovolj vitamina D, njegovo pomanjkanje pa se lahko kaže kot občutek pekočih ust, grenkega okusa ali okusa po kovini in zmanjšane trdnosti zob. Zobje se pravzaprav zmehčajo, tako da postanejo dovzetnejši za zobno gnilobo in vnetje obzobnih tkiv.

Živila, ki vsebujejo vitamin D: mleko, ribe, surovo maslo, jajčni rumenjak in jetra.

Hrana za NELEPE nasmehe

Nekatera živila so voda na mlin težavam z zobmi. Lahko se jim odpovemo, njihovo uživanje zmanjšamo, v vsakem primeru pa zelo pazimo na temeljito ustno higieno.

Ogljikovi hidrati

Gre za sestavljene sladkorje, ki jih bakterije v zobnih oblogah presnavljajo, pri čemer tvorijo kisline, ki razžirajo sklenino in povzročajo zobno gnilobo. Živila, bogata z ogljikovimi hidrati, kot so krompir, kruh, testenine, slano pecivo, so za zobe lahko škodljiva ravno toliko kot sladkarije.

Lepljiva in žvečljiva hrana

Rozine, žitne ploščice, želirani bomboni in med so živila, ki se zelo zalepijo na zobe. Slina, ki je sicer naš naravni ščit pred sladkorji, ne more oziroma zelo težko spira sladkor z njih.

Žvečilni gumiji, bomboni in lizike

Te sladkarije so za zobe zelo škodljive, saj se sladkor, ki ga vsebujejo, razleze po zobeh, tako da naredi okrog njih nekakšen sladki plašč. Vedno ko je sladkor v ustih dalj časa, se poveča možnost za nastanek zobne gnilobe. Kadar pa na primer žvečilni gumiji vsebujejo zobem prijazno sladilo ksilitol, je dobro paziti, da se ne požveči preveč takih žvečilnih gumijev dnevno, saj ima ksilitol blag laksativni učinek.

Gazirane pijače

Te pijače vsebujejo veliko sladkorja. Po nekaterih podatkih naj bi četrtlitrska steklenica brezalkoholne gazirane pijače vsebovala 10 kavnih žličk sladkorja. Gazirane pijače povzročajo tudi kislinsko erozijo zob, kar pomeni, da se sloj sklenine na zobeh trajno stanjša. Ker so, ob prekomernem uživanju pijač z mehurčki, zdravi zobje lahko ogroženi, mora biti nega zob še toliko bolj temeljita.

Sadni in zelenjavni sokovi

Tudi ti sokovi večinoma vsebujejo veliko sladkorja, kar lahko povzroča poškodbe sklenine in zobno gnilobo.

Temeljito čiščenje zob

Za lep nasmeh pa ni pomembno le, da skrbimo za uravnoteženo prehrano, ampak se moramo posvetiti tudi čiščenju zob. Tako namreč odstranjujemo bakterije v zobnih oblogah, ki so glavni povzročitelj tako zobne gnilobe kot vnetja dlesni. Za boljše ustno zdravje naredimo veliko, če si zobe temeljito, torej ne na hitro in mimogrede, očistimo zjutraj in zvečer. Če bomo natančno in redno odstranjevali mehke zobne obloge oziroma bakterije, bomo zmanjšali možnost nastanka zobne gnilobe in vnetja dlesni. Uporabimo zobno ščetko z več tisoč finimi tankimi ščetinami, s katero bomo lahko učinkovito in brez prevelikega pritiskanja temeljito odstranili zobne obloge z zob in roba dlesni. Ne pozabimo na medzobne prostore. Uporabimo medzobno ščetko prave velikosti in/ali zobno nitko.