Da besed ne bo pospremil neprijeten vonjSte se že kdaj pogovarjali s prijateljem, sodelavcem ali prodajalcem, ki je govoril zanimive stvari, vendar ste zaradi njegovega zadaha želeli pogovor čim prej zaključiti? Raziskave kažejo, da je za slab zadah kar v 75 odstotkih kriva slaba ustna higiena. Slednjo je ob rednemu in temeljitemu ščetkanju zob potrebno nadgraditi s čiščenjem jezika.

Vzrok za slab zadah se namreč lahko skriva v dobro obloženem jeziku. Smrad povzročajo bakterije, ki se kopičijo v brazdah in se pri pomanjkljivi ustni higieni čezmerno razmnožijo, še posebej če uživamo bolj beljakovinsko hrano, kot so meso in mlečni izdelki. Zato se ob rednem in temeljitem ščetkanju z ustreznimi pripomočki lotite še jezika. Najbolj učinkovito in varno boste bakterije odstranili s strgali.

Obloge na jeziku so le eden izmed razlogov za ustni zadah ali halitozo. Povzročajo jo lahko tudi slabo vzdrževani zobje, bolezni oz. motnje v dihalnih in prebavnih organih, pa uživanje hrane močnega vonja, kot so čebula, česen, različni siri, ali pijače, kot so žgane pijače, kava in podobno.