Številne posebnosti v ustni votlini zahtevajo temeljitejšo nego zob in dlesni. Med takšne primere zagotovo sodi tudi nošenje fiksnega ortodontskega aparata. Preverite, s katerimi pripomočki boste kos težje dosegljivim predelom in kako skrbeti za ustno higieno, da zobje po koncu ortodontske obravnave ne bodo samo poravnani, ampak tudi zdravi.

Za dobro ustno zdravje je pomembna tudi higiena ustnih pripomočkov


Število ljudi, ki se zaveda, kako pomemben vpliv ima zdravje zob in dlesni na splošno zdravje, je danes večje, kot je bilo še pred desetletji. Med zavedanjem o njegovi pomembnosti in dejanskim delovanjem v tej smeri je sicer mogoč precejšnji razkorak, a zagotovo drži dejstvo, da se ustno zdravje začne z rednim, temeljitim ščetkanjem zob in natančnim čiščenjem medzobnih prostorov. Ob tem nikakor ne smemo pozabiti tudi na zdrav življenjski slog – pravilno prehrano, fizično aktivnost, počitek in redno sproščanje v obdobjih intenzivnega stresa.

Fiksni zobni aparat in pravilna ustna higiena

Osnova za dobro ustno zdravje je temeljita ustna higiena, ki jo najlaže vzdržujemo z rednim odstranjevanjem zobnih oblog. Te niso nič drugega kot skupki bakterij in drugih mikroorganizmov, ki s svojim delovanjem lahko poškodujejo naše zobe in dlesni. Če želimo ohranjati dobro ustno zdravje, moramo dobro poznati svojo ustno votlino vključno z vsemi skritimi kotički, ki jih z zobno ščetko težje dosežemo, saj so to mesta z odličnimi pogoji za kopičenje bakterijskih oblog. Število takšnih kotičkov pa se nenadoma poveča, ko se v ustih pojavi fiksni zobni aparat.

Ustna higiena s fiksnim ortodontskim aparatom zahteva več časa in pripomočkov

Če je včasih veljalo, da zobni aparat lahko nosijo samo otroci, se nam zdaj z njim nasmehne tudi vedno več odraslih. Starostne omejitve za odpravljanje nepravilnosti pravzaprav ni, saj zobje tako pri otrocih kot pri odraslih niso trdno zakoreninjeni v dlesen. Zato lahko nepravilnosti v postavitvi zob odpravimo v kateremkoli starostnem obdobju.

Da nasmeha ne bo krasila še solata

Če je včasih veljalo, da zobni aparat nosijo samo otroci, se nam zdaj z njim nasmehne tudi vedno več odraslih. Starostne omejitve za odpravljanje zobnih nepravilnosti pravzaprav ni, saj zobje tako pri otrocih kot pri odraslih niso trdno zakoreninjeni v dlesen. Vanjo so vpeti s posebnimi vlakni, kar omogoča, da nepravilnosti odpravimo tudi v drugem ali tretjem starostnem obdobju.

Nega težje dostopnih mest v ustih

Številne posebnosti v naših ustih kličejo po temeljitejši negi zob oziroma ustne votline. Nekatere od teh posebnih situacij so: neravni zobje, nošenje fiksnega ortodontskega aparata, izrastli modrostniki in protetični nadomestki. Običajno gre za kotičke in predele, ki se jim je treba še posebej posvetiti, ob tem pa nam poleg zobne ščetke prav pridejo tudi nekateri dodatni pripomočki. V nadaljevanju preberite, kateri so za težje dostopna mesta še posebej priporočljivi in v kateri situaciji jih lahko s pridom izkoristimo.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti