Ortodontski aparatOsnova za dobro ustno zdravje je temeljita ustna higiena, ki jo najlaže vzdržujemo z rednim odstranjevanjem zobnih oblog. Te niso nič drugega kot skupki bakterij in drugih mikroorganizmov, ki s svojim delovanjem lahko poškodujejo naše zobe in dlesni. Če želimo ohranjati dobro ustno zdravje, moramo dobro poznati svojo ustno votlino vključno z vsemi skritimi kotički, ki jih z zobno ščetko težje dosežemo, saj so to mesta z odličnimi pogoji za kopičenje bakterijskih oblog. Število takšnih kotičkov pa se nenadoma poveča, ko se v ustih pojavi fiksni zobni aparat.

Če je včasih veljalo, da zobni aparat lahko nosijo samo otroci, se nam zdaj z njim nasmehne tudi vedno več odraslih. Starostne omejitve za odpravljanje nepravilnosti pravzaprav ni, saj zobje tako pri otrocih kot pri odraslih niso trdno zakoreninjeni v dlesen. Zato lahko nepravilnosti v postavitvi zob odpravimo v kateremkoli starostnem obdobju.

Številne posebnosti v naših ustih kličejo po temeljitejši negi zob oziroma ustne votline. Nekatere od teh posebnih situacij so: neravni zobje, nošenje fiksnega ortodontskega aparata, izrastli modrostniki in protetični nadomestki. Običajno gre za kotičke in predele, ki se jim je treba še posebej posvetiti, ob tem pa nam poleg zobne ščetke prav pridejo tudi nekateri dodatni pripomočki. V nadaljevanju preberite, kateri so za težje dostopna mesta še posebej priporočljivi in v kateri situaciji jih lahko s pridom izkoristimo.

Če je včasih veljalo, da zobni aparat nosijo samo otroci, se nam zdaj z njim nasmehne tudi vedno več odraslih. Starostne omejitve za odpravljanje zobnih nepravilnosti pravzaprav ni, saj zobje tako pri otrocih kot pri odraslih niso trdno zakoreninjeni v dlesen. Vanjo so vpeti s posebnimi vlakni, kar omogoča, da nepravilnosti odpravimo tudi v drugem ali tretjem starostnem obdobju.