Številne posebnosti v naših ustih kličejo po temeljitejši negi zob oziroma ustne votline. Nekatere od teh posebnih situacij so: neravni zobje, nošenje fiksnega ortodontskega aparata, izrastli modrostniki in protetični nadomestki. Običajno gre za kotičke in predele, ki se jim je treba še posebej posvetiti, ob tem pa nam poleg zobne ščetke prav pridejo tudi nekateri dodatni pripomočki. V nadaljevanju preberite, kateri so za težje dostopna mesta še posebej priporočljivi in v kateri situaciji jih lahko s pridom izkoristimo.


Čopasta ščetka

Čopasta ščetka, na primer CURAPROX CS Single, je zelo učinkovita pri čiščenju globokih brazd v griznih ploskvah kočnikov (fisur) ali modrostnih zob in območij za zadnjimi kočniki. S čopasto ščetko z daljšim snopom ščetin učinkovito očistimo tudi mesta okrog nosilcev fiksnega ortodontskega aparata. Lahko jo uporabimo še za čiščenje pod mostički in okrog zobnih vsadkov (implantatov).

Ščetka z manjšo glavo

Ena od svetovnih inovacij, ščetka CURAPROX CS smart, na majhni glavi združuje 7600 izjemno tankih ščetin in je še posebno kos težje dosegljivim predelom ter tistim območjem, kjer zobje niso poravnani. Je tudi idealna ščetka za vse s fiksnim ortodontskim aparatom, saj dobro očisti površine zob ob nosilcih in pod žičkami. Z njo bodo zadovoljni tudi mladostniki in odrasli z manjšo čeljustjo.

Medzobne ščetke

Uporaba medzobnih ščetk je priporočena kot del redne ustne higiene in ni vezana na specifične situacije. Te ščetke kljub temu velikokrat pridejo prav tudi po parodontalnih posegih in ob posebnih izzivih, ki jih predstavlja nega ustne votline po vstavljenih vsadkih in mostičkih ter s fiksnim ortodontskim aparatom.Zobne nitke

Tudi zobne nitke spadajo med tiste pripomočke, ki bi jih ob zobni in medzobni ščetki morali uporabljati redno ali vsaj zelo pogosto. Poleg običajnih so tudi supernitke s posebno čistilno gobico, ki so še posebno primerne za čiščenje pod mostički ter pri implantatih in fiksnih ortodontskih aparatih.