Če je včasih veljalo, da zobni aparat lahko nosijo samo otroci, se nam zdaj z njim nasmehne tudi vedno več odraslih. Starostne omejitve za odpravljanje nepravilnosti pravzaprav ni, saj zobje tako pri otrocih kot pri odraslih niso trdno zakoreninjeni v dlesen. Zato lahko nepravilnosti v postavitvi zob odpravimo v kateremkoli starostnem obdobju.


Da po snetju fiksnega ortodontskega aparata zobje ne bodo samo pravilno postavljeni, ampak tudi zdravi, bo treba pri vsakodnevni ustni higieni ob zobni in medzobnih ščetkah poseči še po kakšnem pripomočku.
Pa poglejmo, kateri nam bodo prišli še posebej prav:

Zobe najprej ščetkamo z zobno ščetko z več tisoč mehkimi in gostimi ščetinami tako, da polovico ščetin položimo na zobe nad fiksnim ortodontskim aparatom, polovico pa na dlesni. Nato ščetkamo z majhnimi krožnimi gibi.


Nosilce z zunanje strani očistimo z zobno ščetko, ki ima na sredini utor. Ščetko prislonimo k zobem tako, da je utor na nosilcih fiksnega ortodontskega aparata, in ščetkamo z majhnimi krožnimi gibi.


Predele okrog nosilcev, kjer se zaradi netemeljitega čiščenja najpogosteje pojavi zobna gniloba, očistimo s čopasto zobno ščetko.


Medzobne prostore varno in učinkovito očistimo z ustrezno izbranimi medzobnimi ščetkami.

Večje medzobne ščetke uporabimo za čiščenje žičk in nosilcev fiksnega ortodontskega aparata.

Za čiščenje nosilcev fiksnega ortodontskega aparata uporabimo zobno nitko z odebeljeno čistilno gobico.

Nekajkrat na mesec temeljitost ščetkanja preverimo z raztopino za razkrivanje zobnih oblog.