Fiksni zobni aparat in pravilna ustna higienaOsnova za dobro ustno zdravje je temeljita ustna higiena, ki jo najlaže vzdržujemo z rednim odstranjevanjem zobnih oblog. Te niso nič drugega kot skupki bakterij in drugih mikroorganizmov, ki s svojim delovanjem lahko poškodujejo naše zobe in dlesni. Če želimo ohranjati dobro ustno zdravje, moramo dobro poznati svojo ustno votlino vključno z vsemi skritimi kotički, ki jih z zobno ščetko težje dosežemo, saj so to mesta z odličnimi pogoji za kopičenje bakterijskih oblog. Število takšnih kotičkov pa se nenadoma poveča, ko se v ustih pojavi fiksni zobni aparat.

Fiksni zobni aparat in kritična mesta

V ustih imamo vsaj dve področji, ki se jima moramo še posebej posvetiti, če nosimo zobnih aparat ali ne. Gre za rob dlesni in medzobne prostore. Ko pa imamo na zobeh nameščen fiksni zobni aparat, na seznam lahko dodamo še eno kritično mesto, ki se nahaja ob nosilcih aparata. Tako je v teh primerih potrebno sistematično in temeljito očistiti dodatne površine.

Rob dlesni

Rob dlesni zmeraj predstavlja kritično mesto za razvoj vnetja. Ko so na zobeh nosilci aparata, pa postane čiščenje velikokrat oteženo, zato moramo biti na to pozorni. Da bomo zobne obloge temeljito odstranili, hkrati pa ne bomo poškodovali dlesni, uporabimo ščetko CURAPROX CS 5460. Med električnimi ščetkami bo to delo učinkovito in nežno opravila ščetka Sonicare, kar potrjujejo številne raziskave.

Medzobni prostori

Za čiščenje medzobnih prostorov uporabimo fine medzobne ščetke CURAPROX CPS »prime«, saj njihovo tanko žično jedro omogoča uporabo tudi v zelo ozkih medzobnih prostorih. Ker se vnetje dlesni začne ravno na teh težje dostopnih mestih, moramo skrbeti, da bakterijske obloge redno odstranjujemo tudi iz teh očem skritih predelov. Če tega ne storimo, se poveča tudi tveganje za nastanek kariesa v medzobnem prostoru. Pri izboru prave velikosti medzobne ščetke vam lahko pomagata zobozdravnik ali ustni higienik, sicer pa lahko to naredite tudi sami, s poskušanjem.

Nosilci fiksnega zobnega aparata

Vsi, ki nosijo fiksni zobni aparat, morajo ob skrbi za čistost roba dlesni in medzobnih prostorov poskrbeti še za temeljito čiščenje nosilcev aparata, saj se tam nahajajo kritična mesta za nastanek zobne gnilobe. Pri ustni higieni nam v tem primeru na pomoč lahko priskoči več pripomočkov:

Kemična podpora

Včasih mehansko poseganje z zobno ščetko in drugimi mehanskimi pripomočki v zobne obloge ni dovolj učinkovito, zato takrat lahko uporabimo zobno pasto in/ali ustno vodo z učinkovinami, ki preprečujejo nastajanje zobnih oblog. Zobne paste, ustne vode, gel in pršilo iz sistema Curasept vsebujejo klorheksidin – učinkovino, ki jo v zobozdravstvu že več desetletij uporabljajo za preprečevanje zobnih oblog in so jo strokovnjaki poimenovali kar zlati standard.