Število ljudi, ki se zaveda, kako pomemben vpliv ima zdravje zob in dlesni na splošno zdravje, je danes večje, kot je bilo še pred desetletji. Med zavedanjem o njegovi pomembnosti in dejanskim delovanjem v tej smeri je sicer mogoč precejšnji razkorak, a zagotovo drži dejstvo, da se ustno zdravje začne z rednim, temeljitim ščetkanjem zob in natančnim čiščenjem medzobnih prostorov. Ob tem nikakor ne smemo pozabiti tudi na zdrav življenjski slog – pravilno prehrano, fizično aktivnost, počitek in redno sproščanje v obdobjih intenzivnega stresa.

Pomen dobrega ustnega zdravja pa se pri marsikom ne kaže zgolj v dobri ustni higieni, temveč tudi v skrbi za lepše, bolj ravne zobe. Veliko ljudi – predvsem mladih, a tudi starejši ne zaostajajo – se vse pogosteje odloča za poravnavo neravnih zob s pomočjo ortodontskega aparata ali nevidnih zobnih opornic. Glavni razlog za to je gotovo želja po lepem ravnem nasmehu, a se njena smiselnost skriva tudi v tem, da je dobro ustno higieno poravnanih zob veliko lažje vzdrževati.

Kako poskrbeti za higieno ortodontskih aparatov, opornic, ščitnikov in protez?

Dobro je vedeti, da je skrb za pripomočke, ki v določenem obdobju krasijo nasmehe mnogih, pomembna v enaki meri, kot je pomembna skrb za zobe in dlesni, ne glede na to, ali gre za ortodontski aparat, nevidno zobno opornico za poravnavo zob, ščitnik za zaščito zob med športom, bruksistično opornico za zaščito zob pred škripanjem ponoči ali zobno protezo. Ker so skoraj vsi našteti pripomočki v ustih običajno prisotni dlje časa, si zaslužijo skrbno nego. Ta bo z upoštevanjem spodnjih nasvetov lažja, njihova optimalna življenjska doba pa neokrnjena:

  • Snemni ortodontski aparati, opornice in proteze so občutljivi – čistite jih pazljivo, da se ne poškodujejo. 
  • Med nošenjem ortodontskega aparata ali opornice se je priporočljivo izogibati sladki in kisli hrani. Obe vrsti škodujeta ustnim pripomočkom.
  • Pol ure po jedi si umijte zobe, da odstranite koščke hrane, ki so se zataknili pod žičkami fiksnega ortodontskega aparata.
  • Skrbite za redno odstranjevanje zobnih oblog. Zobne obloge so tanek, lepljiv sloj bakterij, ki se ne kopiči le na zobeh, ampak tudi na ortodontskih aparatih, opornicah in protezah, zato se lahko tudi tukaj, pod vplivom sline, spremenijo v zobni kamen. 
  • Vsakodnevno vzdrževanje higiene nevidnih zobnih opornic preprečuje, da bi opornica hitro porumenela in se navzela neprijetnega vonja. Z rednim čiščenjem je oba pojava mogoče preprečiti.
  • Uporaba običajne zobne paste tukaj ni priporočljiva. Bolje je staviti na kakovostno, učinkovito čistilno sredstvo, ki ni nežno le do tovrstnih pripomočkov, temveč tudi do ustne sluznice. 


Ustna pena Bluem je bogata, nežna čistilna pena, razvita posebej za nego zob, dlesni in sluznice. Glavni sestavini sta aktivni kisik in med. Primerna je za hitro, enostavno čiščenje ortodontskih aparatov, nevidnih zobnih opornic, ščitnikov in protez. Odlična je za nego zob in dlesni, tudi kadar smo na poti, za hitro čiščenje brez zobne ščetke in vode ter v primeru občutljivih stanj v ustih po operaciji ali izdrtju zoba. Klinično preizkušeni izdelki Bluem so narejeni po navdihu narave in so odlični za vse, ki pri svoji vsakodnevni negi zob, dlesni (in ustnih pripomočkov) prisegajo na najboljše.