Če je včasih veljalo, da zobni aparat nosijo samo otroci, se nam zdaj z njim nasmehne tudi vedno več odraslih. Starostne omejitve za odpravljanje zobnih nepravilnosti pravzaprav ni, saj zobje tako pri otrocih kot pri odraslih niso trdno zakoreninjeni v dlesen. Vanjo so vpeti s posebnimi vlakni, kar omogoča, da nepravilnosti odpravimo tudi v drugem ali tretjem starostnem obdobju.

Po podatkih nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (IVZ) zobozdravniki v Sloveniji vsako leto izdelajo okoli 29.000 ortodontskih aparatov. Fiksni ortodontski aparat posameznik v povprečju nosi okoli dve leti. Tako lahko rečemo, da mora okoli 60.000 ljudi ali več vsakodnevni ustni higieni nameniti bistveno več časa in pri tem morajo uporabljati ustrezne pripomočke, če se seveda ne želijo smejati z zataknjeno solato med žičkami.

Zakaj zobni aparat

Razlogov za nošenje ortodontskih aparatov je več. Nekateri se za ortodontski aparat odločijo zaradi nesorazmerja v velikosti zgornje in spodnje čeljusti ali zaradi neustreznega položaja zob v zgornjem zobnem loku glede na položaj zob v spodnjem zobnem loku. Med pogostimi vzroki so še genetska odsotnost zob, nadštevilčni zobje, sesanje dude ali prsta, ki lahko povzročijo odprti ugriz sekalcev, križni ugriz stranskih zob in distalni ugriz, povečano sagitalno stopnico ter druge redkejše nepravilnosti.

Z zobnim aparatom boste torej lahko ohranili svoje zobe, dosegli najbolj pravilno obliko zob in s tem ustreznih zobnih kontaktov in interdentalnih prostorov ter nenazadnje izboljšali svojo samopodobo. Kakšen ortodontski aparat je za vas najprimernejši, se boste odločili v sodelovanju z ortodontom. Sicer pa aparate delimo na snemljive in fiksne. Prednosti fiksnega ortodontskega aparat so, da je z njim možno zobe premikati iz nepravilnega v pravilni položaj v vseh smereh in da so sile aparata šibke in stalno delujoče. Nosilci takšnega aparata so lahko jekleni, zlati, brezbarvni keramični ali brezbarvni kompozitni. Na voljo so tudi modni dodatki - mladi radi nosilce fiksnega aparata okrasijo z barvnimi kristalčki, da njihovega nasmeha ne kazijo žičke ampak ga polepšajo bleščeči barvni kamenčki.


Zelo priljubljeni so tudi tako imenovani nevidni zobni aparati. Gre za termoplastične folije, s katerimi lahko do določene mere premikamo zobe v želeni položaj. Dobro je vedeti, da je ta način namenjen le manjšim premikom zob ob koncu ortodontskega zdravljenja v smislu doseganja idealne postavitve zob po snetju fiksnega ortodontskega aparata.

Zdrav nasmeh s fiksnim ortodontskim aparatom in po njem

Da zobje po snetju fiksnega ortodontskega aparata ne bodo samo pravilno stali v vrsti, ampak bodo tudi zdravi, bo treba ob zobni in medzobnih ščetkah poseči še po kakšnem pripomočku. O primerni negi lahko večkrat povprašate ortodonta. V času nošenja ga boste namreč redno obiskovali, saj bo skrbel za menjavo lokov, mogoče tudi za premeščanje nosilcev. Ali je vaša nega ustrezna lahko pod nadzorom strokovnjaka, lahko pa tudi sami, preverite s posebnimi tabletkami ali tekočino, ki dvostopenjsko obarva zobne obloge – svetlejša obarvanost ni nevarna, temnejša pa pomeni stare, v plasti nabrane zobne obloge, ki povzročajo vnetje dlesni in načenjajo zobno sklenino.


Zobe s fiksnim ortodontskim aparatom ščetkajte z majhno, gosto in mehko zobno ščetko, ki ima na sredini ščetin poseben utor za bolj učinkovito ščetkanje zob, pa tudi nosilcev in žičk. Nosilce fiksnega ortodontskega aparata dodatno očistite z zobno ščetko z enim čopom ščetin oziroma s čopasto ščetko. Učinkovite so tudi posebne nitke, ki imajo na vsaki strani plastični vdevalec, v sredini pa odebeljeno gobico, s katero drgnete ob nosilcu in zobom.


Ne glede na to, ali nosite zobni aparat ali ne, poskrbite za medzobne prostore. Očistite jih s primerno izbranimi medzobnimi ščetkami. Prostori med vsemi zobmi niso enako veliki, kar pomeni, da boste za učinkovito čiščenje uporabili vsaj dve ali tri različno velike medzobne ščetke. Medzobne ščetke lahko uporabite tudi za čiščenje nosilcev in žičk zobnega aparata, le da bodo te nekoliko večje kot tiste, s katerimi skrbite za medzobne prostore. Da boste prepričani, da imate vse pripomočke, ki jih potrebujete, so na prodajnih mestih na voljo posebni kompleti za ustno higieno s fiksnim ortodontskim aparatom.

Čeprav se zdi kar velik zalogaj, je z malo vaje vsakodnevna nega zob, ki jih krasi fiksni ortodontski parat, mala malica. V mislih imejte, da zdrava usta pomenijo zdravo telo in da lep nasmeh niso samo kot vojaki postrojeni zobje, ampak predvsem čisti in zdravi zobje, tudi potem, ko snamemo ortodontski aparat.