Ali ste se kdaj vprašali, kakšna je povezava med telesno vadbo in ustnim zdravjem? Če seveda odmislimo koristi, kot so dobro počutje, več energije, boljši spanec in izboljšana vitalnost, ki jih celotnemu telesu prinaša redno ukvarjanje s športom, pa bi najbrž redkokdo pomislil na dokaj pogostega spremljevalca telesne vadbe – pojav suhih ust. Suha usta med vadbo na prvi pogled morda res nimajo nikakršne zveze z zdravjem zob in dlesni, vendar si njihov pojav zasluži pozornost, zato poglejmo podrobneje.

Reden dotok sline ščiti zobe in dlesni ter zagotavlja nemoten potek vseh procesov, ki se v ustih dogajajo. Potenje, ki spodbuja povečano izhlapevanje vode, dihanje skozi usta in intenzivna, dolgotrajna vadba povzročajo dehidracijo, zaradi česar se proizvodnja sline zmanjša. Temu sledi njena zgostitev, ki privede do lepljivih, suhih ust ter posledično do zmanjšane zaščite zob in dlesni


Če za povrnitev energije med vadbo zaužijemo ogljikove hidrate ali kaj sladkega, ustvarimo ugodne razmere za pojav kisline v ustih. S tem ustvarimo več kot ustrezne pogoje za dvojno škodljivo delovanje:

  • suha usta so odlična za lažji oprijem bakterij na sklenino,
  • kislina v ustih pa dobi priložnost za začetek nastanka zobne erozije. 

Zato je zelo pomembno, da med telesno vadbo poskrbimo za zadostno pitje nesladkane tekočine – ne samo da s tem telo odžejamo, hkrati mu tudi damo možnost, da zmanjša oziroma nevtralizira stanje suhih ust.

Kako si lahko še pomagamo?

Poleg zadostnega vnosa tekočine je za blaženje suhih ust – ki seveda niso nujno samo kratkotrajna posledica telesne vadbe, dehidracije zaradi povečanja telesne temperature, pitja kave ali kajenja, temveč se pogosta, dolgotrajna suhost ust lahko pojavi zaradi resnejših obolenj, obsevanj glave, pogostejših okužb v ustih in žrelu ter kronično vnetne avtoimunske bolezni (Sjögrenov sindrom) – zelo pomembna redna, temeljita ustna higiena, pri čemer so se izdelki Bluem z aktivnim kisikom in medom izkazali za zelo blagodejne.