5 rešitev za zadahRazlogi za neprijeten zadah so večinoma v slabi ustni higieni, lahko pa so tudi pokazatelj resnejših zdravstvenih težav. Dobra novica je, da za odpravo ustnega zadaha ali halitoze, kot se ta strokovno imenuje, lahko veliko storimo sami, če pa bo kljub upoštevanju nasvetov zadah še vztrajal, je smiselno obiskati (zobo)zdravnika.

1) Kakovostna ustna higiena in primerni pripomočki

Glede na izsledke Nemške stomatološke zveze je pri več kot 70 odstotkih prizadetih razlog za zadah v pomanjkljivi ustni higieni. Smrad namreč povzročajo bakterije v ustih in žrelu, ki proizvajajo žveplovo kislino in se v odsotnosti kakovostne ustne higiene čezmerno razmnožijo. Zato je ena najenostavnejših in vsestransko koristnih rešitev temeljito čiščenje zob in ustne votline. Poleg zobne ščetke se priporoča tudi uporaba medzobnih ščetk in nitk, ki poskrbijo za čiste medzobne prostore, eden koristnejših pripomočkov pa je strgalo za jezik. Prav jezik je s svojimi brazdami idealno zatočišče za bakterije, z rednim strganjem pa jih lahko temeljito odstranimo.

2) Pitje vode

Razlog za zadah je lahko tudi v suhih ustih. Ker je izločanje sline ponoči zmanjšano, lahko to še posebej opazimo zjutraj. Takrat vidimo, kako pomembno funkcijo ima slina v naši ustni votlini – deluje antimikrobno, skrbi za ustrezen pH v ustni votlini in iz kotičkov ust odstranjuje ostanke hrane. Zato je dobro poskrbeti, da so usta ves čas dovolj navlažena. Pri tem nam lahko najbolj pomaga pitje navadne vode, saj ta na telo na splošno deluje blagodejno.

3) Redna prehrana

Zadah povzroča tudi prazen želodec, zato je redno prehranjevanje pomembno. Seveda pa ni zanemarljivo, kaj prigriznemo. Na primer česen, čebula, beljakovinski izdelki, kot so siri, meso in mlečni izdelki, lahko zadah le še poudarijo. Raje sezite po surovem korenju, zeleni, jabolkih ali oreščkih.

4) Izogibajte se alkoholu in cigaretam

Alkohol in cigarete so glavni krivci za zadah. Prvi namreč izsušuje ustno sluznico, kar lahko vodi do čezmernega razmnoževanja bakterij, ki je zaradi odsotnosti ustrezne količine sline še toliko bolj intenzivno. Cigarete pa poleg zadaha lahko dolgoročno škodujejo ustni sluznici in povzročajo bolezni dlesni, ki nezdravljene okrepijo zadah.

5) Obisk zobozdravnika

Če veliko damo na temeljito ustno higieno, zadah pa še kar vztraja, je naslednji korak obisk zobozdravnika. Ta bo preveril, ali se razlogi za moteče vonje iz ust ne skrivajo v kariesu, morebitni bolezni dlesni ali zobnem kamnu, in jih odpravil. Če smo že bili na zobozdravstvenem pregledu, ki je potrdil, da za neprijetne vonje iz ust niso krive težave ustnohigienske narave, je priporočljivo obiskati zdravnika. Zadah je namreč lahko pokazatelj nekaterih sistemskih bolezni, na primer sladkorne bolezni.