Ustno higieno običajno enačimo z zobno, s tem pa pozabimo na organ, ki ima pomembno vlogo pri verbalnem sporazumevanju in prehranjevanju. Pri slednjem zobje hrano zmeljejo, naloga jezika pa je, da jo obrača in potisne v žrelo. Vsakič, ko to počnemo, v usta vnašamo nove mikroorganizme, ki se kopičijo na zobeh in jeziku. Zobe si vsaj enkrat na dan ščetkamo, kako pa skrbimo za nego jezika?

Bakterije v ustih so sicer pomembne, ker razgrajujejo beljakovine in tako pomagajo pri prebavi. Vendar si ne želimo, da se v ustih nenadzorovano kopičijo in razmnožujejo, saj med tem, ko opravljajo svojo nalogo, proizvajajo tudi žveplo. Če jih torej z jezika redno ne čistimo, povzročijo slab zadah ali halitozo. Kadar se obloge nabirajo pogosto in so obilne, se moramo o tem nujno posvetovati s svojim zobozdravnikom. To storimo tudi, če nam z odlično ustno higieno slabega zadaha še zmeraj ni uspelo odpraviti. Vzrok je namreč lahko v zobni gnilobi ali napredovalem vnetju obzobnih tkiv, pa tudi kje drugje v telesu.


Kako očistimo jezik?

Čiščenje jezika je enostavno. Po ščetkanju zob bakterije z jezika najlažje očistimo s posebnim strgalom za jezik. Ne očistite pa le zgornje površine jezika, temveč tudi ob straneh in zadaj ležeči del jezika.


Namig

Odlično okolje za razmnoževanje bakterij so suha usta, kjer je manj sline in s tem tudi manj kisika. Zato pijte dovolj tekočine.