K zobozdravniku po botoksPa ne zaradi kakšnega lepotnega popravka, kot ste morda sprva pomislili. Nove študije namreč kažejo, da botoks, kemično znan kot botulinum toksin A, lahko razbremeni bolečine v mišicah v čeljusti. Ob injiciranju botoks prekine prenos živčnih signalov, s katerimi se mišice krčijo, kar pomeni, da se mišična aktivnost zmanjša za več mesecev. Botoks so uporabili za zdravljenje bolezni, kot so mišični krči, obrazne gube, migrene in prekomerno znojenje.

V retrospektivni študiji je sodelovalo 116 pacientov z izrazitimi bolečinami v mišici za žvečenje, ki se niso pozitivno odzivali na nobeno predhodno terapijo. Bolniki so prejeli vsaj dva cikla injiciranja botoxa, skoraj tretjina je občutila takojšnje olajšanje bolečine, 75 odstotkov pacientov pa po približno desetih tednih bolečine sploh ni več čutilo.
»Terapija botoksa lahko pri bolnikih z bolečinami v mišicah, ki so prisotne pri žvečenju, pomaga v veliki meri in z le blagim tveganjem negativnih učinkov,« so prepričani strokovnjaki iz Oddelka za peroralno kirurgijo v Splošni bolnišnici Massachusettsu.

Vir: Dental Tribune