Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Osmice ali modrostni zobje izrastejo kot zadnji stalni zobje, zato jih v ustih običajno pričaka malo prostora. In zato so modrostniki lahko v nepravilni legi, hkrati pa težje dostopni za čiščenje. To povzroča težave in dileme o tem, ali naj »modrost« ostane v ustih ali ne. Vsekakor je naša prva naloga, da poskrbimo za čim temeljitejšo nego tudi v težje dostopnih kotičkih ustne votline, kjer so modrostniki. Če pa nam osmice povzročajo prevelike preglavice, se je treba o njihovi odstranitvi posvetovati z zobozdravnikom in skupaj poiskati najboljšo rešitev.

Nega osmic

Za kakovostno nego zob, do katerih je iz različnih razlogov otežen dostop, je ob zobni ščetki priporočljivo uporabiti še dodatne pripomočke, kot sta čopasta ščetka in ščetka z manjšo glavo. Včasih nam ob mehanskem čiščenju prav pride še kemična podpora, ki dodatno zaščiti zobe pred kariesom, na primer zobna pasta oziroma gel ali ustna vodica s posebnimi zaščitnimi učinkovinami, kot sta klorheksidin in CITROX®. Slednja pomagata tudi pri ublažitvi oteklih dlesni, ki so pogost spremljevalec izrasta modrostnikov.

Modrostni zobje si zaslužijo dodatno pozornost, ne le ker rastejo na težje dostopnem delu ustne votline in jih velikokrat preveč površno oščetkamo, ampak tudi zato, ker jih ob izraščanju velikokrat delno prekriva dlesen. To pomeni, da se lahko oblikujejo posebni kotički ali žepki, kjer se bakterije še raje zadržujejo. Neučinkovito čiščenje nato pripelje do verižne reakcije, ko se modrostnikov loti karies, ta pa se nato lahko razširi na preostale zobe. Včasih kljub naporom dodatna nega ni dovolj, in osmice morajo ven.

Kdaj se posloviti od modrostnikov

Če modrostni zobje še niso izrastli, običajno sploh ne vemo, da jih imamo, ko pa začnejo kukati na plano, nas na svojo prisotnost lahko še kako boleče opozarjajo. Če nam kljub dobri ustni higieni povzročajo preglavice, se je o možnostih najbolje posvetovati z zobozdravnikom, saj je odločitev o ukrepih (morebitnem ruvanju) zelo individualna.

Najpogosteje se ukrepa, kadar:

  • ima modrostni zob neugodno lego (npr. raste v sosednji zob, s čimer ga lahko poškoduje; raste v lice ali jezik),
  • je očitno, da zob v ustni votlini ne bo imel dovolj prostora za normalno izrast,
  • so pogoste bolečine,
  • se ponavljajo težave z vnetji,
  • se na njem pojavi globoki karies, ki ga je zaradi različnih okoliščin težko zdraviti.

Kje je modrost

Če ne prej, se zagotovo vprašamo, kaj imajo modrostniki opraviti z modrostjo, ko nam začnejo povzročati težave. Modrostni zobje naj bi svoje ime dobili zato, ker običajno izrastejo pozneje v življenju, ko naj bi bili modrejši kot takrat, ko nam zrastejo preostali stalni zobje. Ali anekdota drži, naj presodi vsak pri sebi.