Uporabite kodo BLUEM20 za 20 % popust na vse izdelke Bluem, do 31. 7. 2024.

Mnogi ob besedni zvezi zobna ščetka najprej pomislijo na zobno pasto, zato kakor koli obrnemo, ta dva pripomočka spadata skupaj. Vsak pa ima pri izbiri enega in drugega različne kriterije. Eni pri ščetkah prisegajo na trde, drugi mehke, za številne je pojem dobre zobne paste peneča in dišeča mešanica sestavin, ki zmore takšne in drugačne čudeže. Vendar pa ali ste vedeli, da za učinkovito ščetkanje zob sploh ne potrebujemo zobne paste?

Dejstvo je, da je pri čiščenju zob ključno mehansko odstranjevanje škodljivih bakterijskih struktur s ciljem njihove dezorganizacije. In to dosežemo že s primerno mehko zobno ščetko z več tisoč finimi ščetinami, ki bodo nežno segle tudi pod rob dlesni, kjer se sicer nabira največ plaka, ter z medzobnimi ščetkami in zobnimi nitkami. Dejstvo je tudi, da zobne paste s svojimi učinkovinami lahko podpirajo skrb za našo ustno higieno, vendar je pomembno, kakšno izberemo. Morda vam bo nekaj razbitih mitov pomagalo pri odločitvi, ko se boste naslednjič znašli pred polnimi policami zobnih krem. Vedeti je namreč treba, da ni vsaka zobna pasta dobra zobna pasta. 5 mitov in resnic o zobnih pastah

Mit št. 1: Bolj se zobna pasta peni, bolj je učinkovita

Penjenje zobne paste omogoča sestavina SLS ali natrijev lavrilsulfat. Ta je pogost dodatek tudi v šamponih, gelih za prhanje in čistilih, na učinkovitost zobne paste pa nima nobenega vpliva, še več, ustni mikroflori lahko celo škoduje s tem, da povzroči mikroskopsko velike ranice, iz katerih se razvijejo afte – posamične boleče plitve razjede na ustni sluznici.

Mit št. 2: Več zobne paste iztisnemo na zobno ščetko, bolje si lahko očistimo zobe

Več iztisnjene zobne paste ne pomeni bolj čistih zob. Pomembna je namreč tehnika ščetkanja, zadostna količina paste pri enkratnem ščetkanju pa je v velikosti zrna graha. Z upoštevanjem našega nasveta boste lahko tudi prihranili, saj bo tuba zobne paste trajala dlje kot do zdaj.

Mit št. 3: Zobna pasta osveži naš dah

Mnoge zobne paste vsebujejo različne bolj ali manj umetne okuse, ki zaradi pekočega občutka, ki ga vzbudijo, dajejo vtis svežine. V resnici le začasno zakrijejo slab zadah, ki ga povzročajo bakterije. Zaradi trenutnega svežega občutka, še ne pomeni, da smo slab vonj ali njegov izvor odpravili. K temu najbolj pripomore kakovostna ustna higiena – pravilno ščetkanje in uporaba dodatnih pripomočkov, kot so medzobne ščetke, zobne nitke in strgalo za jezik.

Mit št. 4: Belilna zobna pasta tudi zares pobeli zobe

Zobne paste, ki obljubljajo bele zobe, običajno vsebujejo bodisi groba strgalna sredstva (abrazive) bodisi belila, najpogosteje perokside, ki lahko škodujejo obzobnim tkivom in trajno poškodujejo sklenino. Zato je najbolje izbrati zobno pasto s čim bolj fino granulacijo oziroma pred nakupom preveriti deklaracijo na embalaži. Večinoma se je belilnim zobnim pastam bolje izogniti, saj lahko naredijo več škode kot koristi.

Mit št. 5: Z določeno vrste zobne paste lahko zaščitimo zobe in ohranimo svež dah 12 ur

Za zobno pasto bo to skoraj nemogoča naloga. V 12 urah namreč običajno vsaj nekajkrat jemo in pijemo ter si tako »umažemo« zobe oziroma spodbudimo bakterije k delu. Dah tako že po zaužiti kavi, čaju ali soku ne bo več svež, kaj šele po obroku. Rešitev seveda ni v tem, da ničesar ne pojemo, saj tako tudi ne proizvajamo zadostnih količin sline, ki ima pomembno funkcijo – deluje protimikrobno, mehansko čisti, nadzira pH v ustih, odstranjuje koščke hrane iz različnih delov ustne votline in zobe oskrbuje z minerali. Manj sline pomeni tudi večjo možnost za slab zadah.