Zobna ščetka je enostaven pripomoček, ki ga večina uporablja vsak dan vsaj enkrat. Tudi zato prevladuje mnenje, da ščetkanje zob ni veščina, ampak da zadostuje, da nanjo iztisnemo radodarno količino peneče se zobne paste ter ščetko dve minuti prestavljamo iz enega dela ustne votline v drugega. Pa sploh ni tako. Zakaj ne bi začetka leta izkoristili za osnovno lekcijo iz ščetkanja zob?

Kako pravilno ščetkati zobe

Do pravilnega ščetkanja zob je le šest enostavnih korakov. Dva nasveta, ki bosta v pomoč, pa sta: ponavljajte isti vzorec ščetkanja in čistite z majhnimi krožnimi gibi brez pritiskanja.

1) Ščetko prislonite k dlesni, tako da bo polovica ščetin pokrivala dlesen, polovica pa zobe. Ščetine usmerite v zgornjo dlesen.
....Čistite z majhnimi krožnimi gibi brez pritiskanja.

2) Z majhnimi krožnimi gibi in ščetinami, usmerjenimi v dlesen, se pomikajte proti zadnjim zobem.

3) Pri spodnjih zobeh usmerite glavo ščetke v spodnjo dlesen in nadaljujte s krožnimi gibi brez pritiskanja.

4) Težko dostopna mesta enostavno očistite, če ščetko postavite navpično.

5) Prednosti široke glave ščetke pridejo do izraza pri čiščenju zadnjih površin kočnikov.

6) Tudi ozka mesta pri spodnjih zobeh s tako oblikovano glavo ščetke odlično očistimo.Dobro je upoštevati še, da ščetkanje zob ne sme biti rutinsko opravilo. Zato tudi ni pomembno, koliko časa jih ščetkate, ampak da to delate zbrano in sistematično – tako, da s ščetinami zobne ščetke očistite vse dostopne ploskve vseh zob v ustih. Le tako lahko poskrbite, da ste si zobe in rob dlesni očistili resnično temeljito.


Kakšno zobno ščetko uporabiti

Za izvajanje priporočene tehnike ščetkanja zob je najbolje izbrati zobno ščetko z na tisoče mehkimi in finimi poliestrskimi ščetinami, ki bo neboleče posegla tudi v žleb med zobom in dlesnijo. Tako boste lahko temeljito očistili težko dostopna mesta, kot je rob dlesni. Dodatne odlike, ki jih je dobro poiskati pri zobni ščetki, so: majhna, kompaktna in rahlo upognjena glava za lažji doseg vseh območij ter 8-kotno držalo, ki dodatno spodbuja ščetkanje pod priporočljivim kotom 45 stopinj. Seveda pa ne bo odveč, če si zapomnimo, da z zobno ščetko lahko očistimo le tri od petih ploskev zoba, zato je treba za popolno ustno nego poseči še po drugih pripomočkih, kot so medzobne ščetke, ki bodo uspešno opravile s preostalimi 30 odstotki površin zob in roba dlesni.