Premagajte strah pred zobozdravnikomOtroci niso edini, ki pogosto nočejo obiskati zobozdravnika. Tudi veliko odraslih pred njim čuti strah in neprijetno tesnobo, zaradi česar odlaša z obiskom. Ne glede na to, od kod izvira slaba izkušnja, je dobro premagati strah, saj so redni obiski zobozdravnika ključni za ohranjanje ne le zdravih zob in dlesni, temveč celotnega zdravja.

Odlašanje vodi v začarani krog

Neprijetne občutke ob misli na zobozdravnika v nas lahko sprožijo slabe izkušnje iz otroštva, vonj ordinacije in boleči posegi iz preteklosti. Ujamemo se v začarani krog, ko nam strah preprečuje pravočasen obisk zobozdravnika in se morebitne težave ustnohigienske narave le stopnjujejo. Sčasoma zaradi poslabšanega ustnega zdravja lahko nastopi sram in se pregledu še naprej izogibamo, da nam ust ni treba nikomur pokazati, kaj šele trpeti bolečin ob zobozdravstvenem posegu. Dejstvo je, da odlašanje z obiskom strah le še povečuje, medtem ko se stanje v ustih iz dneva v dan slabša, tako da bo v prihodnosti obisk zobozdravnika zagotovo neizbežen. Vprašanje pa je, koliko se bo nastalo škodo dalo popraviti.

Zobozdravnik – zaveznik

Ne glede na to, od kod izvira slaba izkušnja, je dobro premagati strah, saj so redni obiski zobozdravnika ključni za ohranjanje zdravih zob, dlesni in celotnega zdravja. Seveda ima pri premagovanju pacientovega strahu pomembno vlogo zobozdravnik sam. Če si za pacienta vzame dovolj časa, poskuša razumeti njegov strah in si prizadeva za brezbolečinsko delo, se to zagotovo obrestuje. Tak pristop pa zobozdravnik lahko izbere, le če mu pacient zaupa svoje občutke glede pregleda in mu odkrito pove, da ga je strah. Zato je pomembno poiskati zobozdravnika, s katerim se zgradi zaupljiv odnos, ki bo v obojestransko zadovoljstvo. Vsake toliko se je dobro tudi spomniti, da je danes večina zobozdravstvenih posegov lahko nebolečih. To naj bo dodatna motivacija za pregled pri zobozdravniku.

Preventiva, preventiva, preventiva

Za svoje ustno zdravje sicer lahko največ naredimo sami – z redno in pravilno ustno higieno ter kakovostnimi pripomočki, ki naš trud podpirajo. Pomembno je, da se zavedamo, da k preventivi spadajo redni letni pregledi pri zobozdravniku. Občasno je dobro obiskati še ustnega higienika, saj nas nauči tudi pravilno uporabljati pripomočke za ustno higieno in nam svetuje o nakupu najprimernejših za naše individualne potrebe.

-->