Uporabite kodo NASMEH za 20 % popust na vse izdelke, do 31. decembra 2023.

Tudi če smo na področju ustne higiene pravi strokovnjaki in pripomočke za čiščenje zob vihtimo kot profesionalci, je vsake toliko dobro, da nam zobe temeljito očisti zobozdravnik ali ustni higienik. Ta bo namreč s svojimi instrumenti prišel tudi do kotičkov, ki so našim očem in zobnim ščetkam skriti, njegova vloga pa je še toliko pomembnejša, če je na zobeh že prisoten zobni kamen. Seveda pa je kljub rednim, polletnim ali vsaj letnim obiskom ordinacije domača ustna preventiva ABC našega splošnega zdravja.

Kako to delajo profesionalci

Če smo vestni in dobro skrbimo za svojo ustno higieno, je priporočljivo enkrat ali dvakrat letno obiskati zobozdravnika ali ustnega higienika, da opravi profesionalno čiščenje zob. To vključuje odstranitev zobnega kamna in peskanje zob. Prvi postopek poskrbi, da odstranimo otrdele mehke zobne obloge, z drugim očistimo obarvane zunanje površine zob, ki nastanejo zaradi kajenja, pitja pravega čaja, kave, rdečega vina ali iz katerih drugih vzrokov. Nazadnje je na vrsti poliranje zob s posebno polirno pasto. S tem so zobje profesionalno očiščeni do popolne gladkosti. To pomeni, da so odstranjeni vsi hrapavi deli, na katere bi se bakterije iz zobnega plaka z lahkoto prijemale in nam povzročale nevšečnosti. Gladke zobe je tudi veliko lažje čistiti oziroma zanje skrbeti s pripomočki za domačo ustno higieno.

Domača ustna higiena je ključna

Ko smo bili deležni profesionalnega čiščenja zob, je nadaljnje vzdrževanje čistih zob naša skrb. Pri vseh ustnohigienskih pripomočkih na trgu to ne bi smela biti težka naloga. Potrebno je le malo discipline, s katero si bomo zagotovili bleščeč nasmeh, svež dah in zdrave dlesni. Pa poglejmo, s katerimi pripomočki nam bo to najenostavneje uspelo:

  • Mehka zobna ščetka z več tisoč finimi ščetinami brez močnega pritiska omogoča temeljito čiščenje zob in roba dlesni. Z majhnimi krožnimi gibi bomo z mehkimi ščetinami segli tudi v milimetrski žlebič med zobom in dlesnijo, ki je eden od kotičkov, kjer se bakterije najraje zadržujejo.
  • Električna zobna ščetka Sonicare predstavlja dobro alternativo klasični zobni ščetki. Čistilno moč ustvari kombinacija visokoamplitudnega in visokofrekvenčnega gibanja ščetin – 31.000 gibov v minuti. Rezultat tega gibanja je dinamično čistilno delovanje, ki spremeni mešanico zobne paste in sline v bogato peno ter jo potisne med zobe, za zobe in rob dlesni.
  • Medzobne ščetke pomembno dopolnjujejo delo, ki ga opravi zobna ščetka. S svojo obliko pridejo do skritih medzobnih prostorov in tako očistijo tudi tiste ploskve, ki so očem nevidne.
  • Zobna nitka nam pomaga pri tistih predelih, ki jih ne moremo ustrezno očistiti ne z zobno ne z medzobno ščetko – predvsem v zelo tesnih medzobnih prostorih.

Pot do zdravega nasmeha si tako utirate sami, vsake toliko pa je dobrodošel še strokovni prijem.