Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Tehnike ščetkanja in čiščenja skritih kotičkov v ustih se razlikujejo, vsi pa si zobe umivamo z enim ciljem – očistiti jih tako, da se izognemo težavam, ki vodijo k izrednim obiskom zobozdravnika. To je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih je priporočljivo, da starši preverjajo, kako si otroci ščetkajo zobe vsaj do njihovega dopolnjenega osmega leta. Kdo, razen zobozdravnika ali ustnega higienika pa učinkovitost ščetkanja lahko preveri pri odraslih?

Enostavneje, kot da gledamo drug drugemu v usta je, da občasno posežemo po pripomočkih za razkrivanje zobnih oblog, ki nam pokažejo, kje nismo bili dovolj temeljiti. Enako velja za preverjanje pri otrocih in vseh s fiksnim ortodontskim aparatom, ko je temeljito ščetkanje večji izziv.


Kaj ogroža zdravje naših ust

Glavni povzročitelji težav v ustni votlini so mikroorganizmi, ki so ves čas v ustih. Kopičijo se na zobeh in dlesni ter lahko povzročijo zobno gnilobo ali vnetje dlesni, če vanje vsak dan znova ne posežemo z zobno ščetko in medzobnimi ščetkami. S kopičenjem bakterij na zobeh nastajajo mehke zobne obloge ali zobni plak, v katerem so ugodne razmere za njihovo razmnoževanje. Če z neustreznim načinom ščetkanja dovolimo, da mehke zobne obloge poapnijo, nastane zobni kamen, ki ga z ustreznimi pripomočki lahko očistita le zobozdravnik ali ustni higienik. Pomembno je poudariti, da bakterije s svojimi izločki lahko poškodujejo tako mehka kot tudi trda tkiva, zato je ustrezna ustna higiena edini način, da se izognemo problemom z ustnim zdravjem.

»Težave« so obarvane rdeče in vijolično

Mehke zobne obloge so s prostim očesom težko vidne, zato nam jih lahko pomagajo razkriti različni pripomočki za razkrivanje, na primer dvobarvni sistem CURAPROX Plaquefinder. Njegova prednost je, da sveže zobne obloge obarva rdeče, starejše pa vijolično. S tem pokaže, kje v naših ustih so tista kritična mesta, ki jih pri čiščenju nevede zanemarjamo in jih moramo temeljiteje očistiti. Hkrati so to kritična mesta tudi za nastanek zobnega kamna in vnetja dlesni. Sisteme za razkrivanje zobnih oblog je priporočljivo uporabiti po ščetkanju zob brez zobne paste, torej le z vodo, saj bomo le tako lahko ugotovili, na katerih mestih nismo uspeli temeljito odstraniti mehkih zobnih oblog.

Na splošno velja, da če ignoriramo rdeče obarvane zobne obloge, bodo te v doglednem času postale trdovratnejše in se bodo ob naslednjih preverjanjih obarvale vijolično. Če pa ignoriramo vijolično obarvane zobne obloge, so resne težave le korak stran. Katere pa so najpogostejše težave, ki jih povzroči nezadostno obvladovanje mehkih zobnih oblog v ustih?

Nastanek zobnega kamna: zaradi neustrezne higiene nakopičene mehke zobne obloge poapnijo in nastane zobni kamen, ki je pogost dejavnik za razvoj parodontalne bolezni. Očistita ga lahko le zobozdravnik ali ustni higienik.

Zobna gniloba ali karies: pojavi se kot rjavkast madež na sklenini in je posledica neustrezne ustne higiene. V prvi fazi je karies prisoten samo na sklenini, nato prodre skozi sklenino in načne zobovino. Zob je občutljiv na hladno, vroče, sladko in kislo. Če ga ne zdravimo pravočasno, lahko vodi do odmrtja živca.

Vnetje dlesni: vnete dlesni so občutljive na dotik, pordele, nabrekle in krvaveče. Če takoj ne ukrepamo s poostreno in učinkovito ustno higieno, lahko vnetje dlesni vodi v zgodnji ali celo napredovali parodontitis.

Zakaj je rob dlesni pomemben

Rob dlesni oziroma žleb med dlesnijo in zobom je mesto, na katerem se mehke zobne obloge hitreje nabirajo. Glavni vzrok vnetja in razgradnje obzobnih tkiv so bakterije v mehkih zobnih oblogah. S svojim škodljivim delovanjem povzročijo vnetje, ki najprej prizadene dlesni, pozneje pa tudi ostala obzobna tkiva. Zobne obloge moramo zato redno odstranjevati z zobno ščetko, medzobnimi ščetkami in zobno nitko. Gre tudi za mesto, ki ga med ščetkanjem velikokrat izpustimo ali ne očistimo dovolj dobro, zato ne preseneča, da se prav ta rob ob uporabi sredstva za razkrivanje oblog obarva pogosteje. To je tudi razlog, da ob uporabi izjemno mehke zobne ščetke priporočamo čiščenje z majhnimi krožnimi gibi po robu med zobom in dlesnijo.

Naslednji korak – izboljšajte tehniko ščetkanja

Po tem, ko smo preverili, kje v naših ustih so najbolj »pisani« kotički, je treba nekoliko prilagoditi tudi tehniko ščetkanja. Le tako bomo namreč poskrbeli, da bodo tudi vijolično obarvana mesta prihodnjič čista. Dobro je upoštevati, da ščetkanje zob ne sme biti rutinsko opravilo. Zato tudi ni pomembno, koliko časa jih ščetkate, ampak da to delate zbrano in sistematično – tako, da s ščetinami zobne ščetke očistite vse dostopne ploskve vseh zob v ustih. Samo tako lahko poskrbite, da ste si zobe in rob dlesni očistili resnično temeljito. Dva nasveta, ki bosta v pomoč, pa sta: ponavljajte isti vzorec ščetkanja in čistite z majhnimi krožnimi gibi brez pritiskanja.