Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Nekateri zobozdravstveni posegi nam lahko za določen čas okrnijo ali onemogočijo učinkovito mehansko obvladovanje zobnih oblog. Eden takšnih posegov je puljenje ali operacija modrostnih zob. Kljub temu v času celjenja ne bi smeli sprejemati kompromisov glede kakovostne ustne higiene. Kaj lahko storite, da bodo usta čista, ne da bi vam nega povzročala dodatne bolečine?

Osmice ali modrostni zobje izrastejo kot zadnji stalni zobje in so zato lahko v nepravilni legi, hkrati pa težje dostopni za čiščenje. Tem predelom je takrat potrebno posvetiti dodatno pozornost in poskrbeti za čim temeljitejšo nego tudi v težje dostopnih kotičkih ustne votline, kjer so modrostniki. Če pa nam osmice povzročajo prevelike preglavice, se je o njihovi odstranitvi dobro posvetovati z zobozdravnikom in skupaj poiskati najboljšo rešitev. Hkrati se je že pred posegom treba zavedati, da bo mehansko odstranjevanje zobnih oblog nekaj časa okrnjeno, zato je takrat za ustno higieno smiselno imeti plan B.

Nega ust, ko se nas modrost še drži

Za kakovostno nego zob, do katerih je iz različnih razlogov otežen dostop, je ob zobni ščetki priporočljivo uporabiti še dodatne pripomočke, kot sta čopasta ščetka in ščetka z manjšo glavo. Včasih nam ob mehanskem čiščenju prav pride še kemična podpora (npr. zobna pasta, gel, ustna vodica s posebnimi zaščitnimi učinkovinami, kot je klorheksidin). Ta dodatno zaščiti zobe pred kariesom in pomaga preprečevati nalaganje zobnih oblog, ki lahko vplivajo na pojav vnetja dlesni. Klorheksidin pomaga tudi pri ublažitvi oteklih dlesni, nekakšne oblike vnetja dlesni, ki so pogost spremljevalec izrasta modrostnikov.

Modrostni zobje si zaslužijo dodatno pozornost, ne le ker rastejo na težje dostopnem delu ustne votline in jih velikokrat preveč površno oščetkamo, ampak tudi zato, ker jih ob izraščanju velikokrat delno prekriva dlesen. To pomeni, da se lahko oblikujejo posebni kotički ali žepki, kjer se bakterije še raje zadržujejo. Neučinkovito čiščenje nato pripelje do verižne reakcije, ko se modrostnikov loti karies, ki se zaradi neučinkovitega čiščenja, lahko razširi na preostale zobe. Včasih kljub naporom dodatna nega ni dovolj, in osmice morajo ven.

Nega po puljenju ali operativnem posegu

Ne glede na to, če nam zobozdravnik osmice izpuli ali odstrani operativno, je nega, zaradi vnosa tekočin in hrane, vseeno potrebna. Če si ščetkanja takoj po posegu nikakor ne predstavljate, je priporočljivo, da posežete po ustnih vodah, pastah in gelih, ki vsebujejo učinkovine s protibakterijskim delovanjem, ki ga zagotavljajo pripomočki s klorheksidinom in CITROX®-om.

Klorheksidin (CHX) je preizkušen in zanesljiv antiseptik. Kljub neprijetnemu okusu, obarvanju zobne sklenine in možnosti spremembe okušanja že več kot petdeset let velja za zlati standard v zobozdravstvu, predvsem v parodontologiji in oralni kirurgiji. Čeprav ti neželeni učinki dolgoročno izzvenijo, pa to ne pomeni, da posameznikove izkušnje s pripravki s klorheksidinom ni mogoče izboljšati. Nova linija izdelkov CURAPROX Perio Plus+ ima izpopolnjeno formulo, ki poleg klorheksidina vsebuje še CITROX® z devetimi naravnimi bioflavonoidi, pridobljenimi iz grenke pomaranče z antiseptičnim, protiglivičnim in protivirusnim delovanjem. CITROX®-ovi pozitivni učinki so močnejši in širši od učinkov samega klorheksidina, zato nova linija zagotavlja izboljšano učinkovitost.1 CITROX® pravzaprav dokazano poveča učinek klorheksidina, ob tem pa bistveno zmanjša njegove neželene učinke. Tveganje za obarvanje, ki je značilno za klorheksidin, je ob pravilni uporabi minimalno, prav tako ni vpliva na spremembo zaznave okusa.


Ustne vode Perio Plus+ ne vsebujejo alkohola, zato ne izsušujejo ustne sluznice, možnost za spremembo v zaznavi okusa pa je minimalna. Ob ustnih vodah je za večjo učinkovitost in trajnost delovanja priporočljiva še hkratna uporaba zobne paste oziroma gela Perio Plus+. Slednji ne vsebujejo natrijevega lavrilsulfata (SLS), penila, ki se sicer pogosto pojavlja v zobnih pastah, lahko pa povzroči nastanek aft in precej skrajša čas učinkovitosti klorheksidina.

Tudi izdelke s klorhesidinom je priporočljivo uporabljati po zdravnikovih navodilih. Običajno se v prvih 24 urah po posegu odsvetuje kakršnokoli poseganje v usta – še posebej na območje rane. Takrat se namreč na rani naredi posebna plast, ki je potrebna, da se rana zaceli. Šele po tem lahko poskrbimo za ustrezno ustno higieno tudi na tem mestu.