Decembra si običajno vzamemo čas za obračun s preteklim letom in postavljanje zaobljub za prihajajoče. Včasih jih celo izlijemo na papir in opravljene simbolično prečrtamo, neizpolnjene pa prenesemo naprej. Kakšni so vaši načrti, veste samo vi, morda pa mednje lahko dodate še (večjo) skrb za svoje ustno zdravje. Preverite, kaj lahko vključite na svoj seznam.

V letu 2016 bom …

… naučil se pravilnega ščetkanja zob

Ščetkanje zob je veščina, zato ni vseeno, kako jo izvajate. Predlagamo način, na katerega boste najbolj učinkovito očistili svoje zobe in rob dlesni, kjer zatočišče najde največ škodljivih bakterij. Predpogoj je uporaba mehke zobne ščetke z več tisoč tankimi in gosto vpetimi ščetinami, na primer CURAPROX CS 5460 ultra soft.

Ščetko prislonite k dlesnim, tako da bo polovica ščetin pokrivala dlesni, polovica pa zobe. Ščetine usmerite v zgornjo dlesen. Čistite z majhnimi krožnimi gibi brez pritiskanja. Tako poskrbite, da ščetine zobne ščetke dosežejo tudi nekajmilimetrski žlebič med zobom in dlesnijo ter razdrejo škodljive bakterijske strukture, ki nedotaknjene lahko začnejo povzročati številne nevšečnosti.

… naučil se novih spretnosti

Če še ne uporabljate medzobnih ščetk, predlagamo, da jih dodate na svoj seznam. Poleg dejstva, da jih boste začeli uporabljati, je pomembno tudi, kako boste to delali. Uporaba medzobnih ščetk je preprosta. Zadostuje, da enkrat dnevno sledite naslednjim napotkom:
1. Medzobno ščetko postavite na mesto vhoda v medzobni prostor in njen vrh potisnite pod kotom do sredine medzobnega prostora.

2. Brez dodatnega pritiska na ščetko jo postavite vodoravno.

3. Ščetko previdno potisnite v medzobni prostor in jo nato izvlecite. Opravljeno.


… vsaj enkrat obiskal zobozdravnika in ustnega higienika

Za svoje ustno zdravje sicer lahko največ naredite sami – z redno in pravilno ustno higieno ter kakovostnimi pripomočki, ki učinke vašega truda pomnožijo. Pomembno pa se je zavedati, da k preventivi spadajo tudi redni letni pregledi pri zobozdravniku. Občasno je dobro obiskati še ustnega higienika, ki vas med drugim nauči pravilno uporabljati pripomočke za ustno higieno in vam svetuje o nakupu najprimernejših za vaše potrebe.