Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Po navdihu narave je nizozemski ustni kirurg Peter Blijdorp s svojo ekipo razvil posebne klinično preizkušene izdelke za ustno nego blue®m, ki so odlični za vse, ki pri svoji vsakodnevni negi zob in dlesni prisegajo na najboljše, še zlasti za ljudi z zobnimi vsadki in specifičnimi težavami v ustih, kot so gingivitis, suha usta, afte in parodontalna obolenja.

Pomembna vloga kisika

Da bi razumeli, kako deluje kisik in zakaj je ena izmed glavnih sestavin v izdelkih blue®m, se je treba vrniti k osnovam. Človeško telo vsebuje okoli 65 % kisika, vendar se ta delež s staranjem ali ob bolezni zmanjšuje. Kisik ima pomembno vlogo v skoraj vseh procesih v telesu – potreben je za celično presnovo in ohranjanje zdravja celic in tkiv. Številne raziskave kažejo, da so skoraj vsi procesi za nastanek bolezni povezani s pomanjkanjem kisika. Pomen kisika za telo je že dolgo poznan, zato se danes vse bolj uporabljajo različne terapije s kisikom. Ena takšnih je uporaba hiperbarične kisikove komore za podporo imunskega sistema.

Postopno, počasno sproščanje kisika je hkrati prijazno do celic in tkiv, saj kisik močno spodbuja celjenje ran, zmanjšuje okužbe in podpira samočistilno funkcijo sline v telesu. Ker je kisik ena izmed najmanjših molekul, lahko prodre globoko v tkivo.

Moč medu

Večini je med poznan le kot sladilo, če pa se seznanimo z njegovimi dobrodejnimi lastnostmi, lahko nanj pogledamo tudi drugače. Za zdravje zelo koristnega so ga v zgodovini uporabljale številne civilizacije po svetu, kot pomembna sestavina tradicionalnih zdravil pa se vse bolj uporablja tudi v sodobni medicini.

Čeprav med ne vsebuje nobenih vlaknin, beljakovin ali maščob, je odličen vir bioaktivnih rastlinskih snovi in antioksidantov. To so snovi, ki jih najdemo tudi v hrani in spodbudno učinkujejo na naše zdravje. Bioaktivne snovi in antioksidanti so nasprotniki prostih radikalov, ki smo jim zaradi onesnaženosti zraka, zdravil, dodatkov v hrani in tobačnega dima vsakodnevno izpostavljeni.

Za nevtralizacijo škodljivih prostih radikalov so zato potrebne zadostne količine bioaktivnih snovi in antioksidantov. Morda se sliši nenavadno, da večina izdelkov za ustno nego blue®m vsebuje med. Nekatere bi to lahko zmedlo, ker je med vendarle oblika sladkorja, vsi pa vemo, da sladkor povzroča karies.
Zakaj torej med v izdelkih blue®m ne škoduje zobem?

Zato, ker se takoj, ko pride v stik s slino, razgradi na vodikov peroksid in kisik. Encim, ki povzroči to razgradnjo, imenujemo glukoza oksidaza. V tem procesu se vsebnost glukoze v medu popolnoma spremeni, pri čemer se izognemo vsem tveganjem, ki povzročajo karies.